biserica sfintei cruci

Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile Cel Mare din Calea Victoriei, privită din exterior, are un aspect des întâlnit la Bisericile din Muntenia, însă, o dată ce intri, privirea îți este atrasă de catapeteasma unică, originală, cu trei registre triunghiulare verticale albe și înnobilate cu modele curbe sau frânte aurii ce sugerează influențe occidentale gotice.
În partea din stânga a naosului se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ferecată în metal argintat, din anul 1815. Se presupune însă că pictura este mult mai veche.

Alte sfinte odoare se află într-un baldachin din lemn sculptat și împodobit cu foiță de aur. Într-o racla de argint aurit, aflată în baldachin, împodobită cu safire, smaralde, granate, rubine și topaz se află un fragment din Sfânta Cruce de lemn a lui Iisus Hristos, cea pe care, răstignit și umilit, avea să ia asupra Sa păcatele întregii omeniri.

“Acest fragment a fost adus, probabil, în secolul XVIII de un stareț din Sfântul Munte Athos, cu o serie de părticele din sfintele moaște care se regăseau în aceeași copertă relicvariu, și anume: părticele de la marele mucenic Gheorghe, de la Sfântul Trifon, de la Sfântul Tiron, de la Sfinții Elefterie și Haralambie. Tot în acea raclă pe care am confecționat-o în anul 2011 se regăsește și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul”, a declarat Preotul Paroh Cristian Trandafir.

Biserica Sfântul Vasile Cel Mare din Calea Victoriei are o istorie bogată.

“Biserica Sfântul Vasile cel Mare, numită și Victoria, este o biserică ce provine din secolul XVII. Prima dată a fost aici o biserică din lemn. În secolul XVIII este pomenită în catagrafiile și hărțile cele mai vechi. Știm că în 1815 este pomenită ca biserică din zid. Acea biserică din zid se ruinează undeva la 1838, în urma unui cutremur care a avariat foarte multe biserici din București. Iar la 1847 este construită cea de a treia biserică. Este vorba de cea în care ne aflăm acum.
Biserica aceasta a străjuit cartierul secole, astfel că în secolele XVIII – XIX este numit cartierul-mahalaua Sfântul Vasile din culoarea galbenă”, a declarat Preotul Paroh Cristian Trandafir.
Cu binecuvântarea preafericitului Daniel, patriarhul României, recent, biserica a primit un nou hram întru cinstirea sfântului odor pe care îl adăpostește și anume Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuit la fiecare 13 și 14 septembrie, sărbătoare care adună o mulțime impresionantă de credincioși.