Ciprian_Pop_3_arcul-de-triumf

 

În partea de nord a Bucureștiului, în mijlocul uneia dintre cele mai circulate intersecții ale orașului, se află Arcul de Triumf, monumentul care amintește trecătorilor de victoria Armatei Române în Primul Război Mondial și de Marea Unire din 1918 – unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale României.

Construit după modelul franțuzesc, Arcul de Triumf din “Micul Paris”, așa cum i se mai spune capitalei României, este “fratele mai mic” al faimosului monument cu același nume din Paris.

În fiecare an pe 1 decembrie, când românii sărbătoresc Ziua Națională, Arcul de Triumf este scena principală a paradei militare organizate în București. Anul acesta, ziua de 1 decembrie este cu atât mai importantă cu cât marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, importantul eveniment istoric care a dus la unirea într-un singur stat a tuturor provinciilor locuite de români.

Arcul de Triumf este unul dintre cele mai importante monumente istorice din București, un adevărat simbol al orașului. Iar împreună cu Mausoleul de la Mărășești, Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman și Mausoleul și Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Arcul de Triumf comemorează participarea României în Primul Război Mondial de partea Aliaților.

Povestea Arcului de Triumf din București începe în 1922, la patru ani după Marea Unire, când autoritățile din acea vreme au decis organizarea unei parade fastuoase pentru a sărbători evenimentul. Pentru aceasta au construit un Arc de Triumf provizoriu, din lemn, ce înlocuia construcția similară din 1918 ce nu rezistase din păcate intemperiilor. În același an, în pregătirea încoronării Regelui Ferdinand I, autoritățile au hotărât construirea unui nou Arc de Triumf, de data aceasta din materiale mai rezistente. Pornind de la planurile arhitectului Petre Antonescu, noul Arc de Triumf a fost ridicat în zona Șoselei Kiseleff. Din păcate, din cauza timpului prea scurt, doar scheletul monumentului a fost turnat din beton armat, iar basoreliefurile, din ipsos, ceea ce a dus la degradarea serioasă a construcției în doar câțiva ani.

Zece ani mai târziu, în 1932, la presiunile presei din acea vreme, autoritățile au decis înlocuirea basoreliefurilor exterioare din ipsos, cu unele definitive din piatră sau marmură. Lucrările de construcție au durat mult mai mult decât cele anterioare, iar banii au venit atât de la bugetul de stat cat și din subscripții publice la care au participat și asociații ale veteranilor de război. Inaugurarea a avut loc la 1 decembrie 1936, iar evenimentul a reprezentat unul dintre rarele momente în care Regina Maria a apărut în public alături de fiul ei, regele Carol al II-lea.

Povestea Arcului de Triumf a continuat însă, cu o perioadă sumbră pentru importantul monument. Regimul comunist, antimonarhic, a șters chipurile Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I de pe Arcul de Triumf și le-a înlocuit cu flori. După Revoluția din 1989, care a marcat sfârșitul comunismului în România, autoritățile au montat pe monument două medalioane de bronz înfățișând chipurile regelui și reginei.

Arcul de Triumf a intrat într-un proces amplu de reabilitare la începutul lui 2014 și a fost re-inaugurat la sfârșitul lui noiembrie 2016. În această perioadă, paradele militare de 1 decembrie – Ziua Națională, organizate de obicei în această zonă, s-au ținut într-o altă parte a orașului. Începând cu 1 decembrie 2016, parada militară a României și a țărilor invitate a reînceput să treacă pe sub Arcul de Triumf. Și anul acesta, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918, monumentul va fi martorul acestei parade.

Arcul de Triumf din București are o înălțime de 27 de metri, scările interioare ducând către terasa monumentului, locul de unde vizitatorii se pot bucura de o priveliște inedită. Monumentul poate fi de obicei vizitat în jurul datei de 1 decembrie, ca parte a festivităților organizate de Ziua Națională.

Comparativ, faimosul Arc de Triumf din Paris, care este localizat la capătul vestic al bulevardului Champs-Élysée, are o înălțime de 50 de metri. A fost inaugurat în 1836 de regele Louis Philippe, fiind dedicat armatelor Revoluției Franceze și Imperiului. La baza sa se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial.

Cum să ajungi la Arcul de Triumf din București:

Arcul de Triumf se află în zona de nord a capitalei, la intersecția Șoselei Kiseleff cu bulevardele Mareșal Constantin Prezan, Mareșal Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu. Autobuzele 131, 330, 331, 335, 205, 282 și 783 au stații în apropiere, iar cea mai apropiată stație de metrou este Piața Aviatorilor.

Cei care sunt în zonă pot vizita și Muzeul Satului, Muzeul Antipa și Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), care se afla în imediata apropiere a Arcului de Triumf și care este unul dintre cele mai mari parcuri ale capitalei.

Surse: Digi24.ro, Radioromaniacultural.ro, Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *