
CIMITIRUL VESEL – STAN IOAN PATRAS
“Sub această cruce grea / Zace biata soacră-mea / Trei zile de mai trăia / Zăceam eu şi citea ea”.
Doar mintea unui taran cu umor sanatos putea sa scorneasca o asemenea poezie. Multi romani si straini au vazut acest epitaf pe una dintre sutele de cruci din Cimitirul vesel de la Sapanta. Cimitirul, unic in lume, atrage mii de turisti anual.
In zilele noatre, i s-ar spune, in mod corporatist, cimitir – concept. Iar conceptul ii apartine lui Stan Ioan Pătraş, un cioplitor in lemn maramuresan.
Inca de la 14 ani, la indemnul tatalui sau, Stan Ioan Patras a inceput sa ciopleasca cruci din stejar. Dupa inca ceva ani, a inceput sa scrie si epitafuri. Multe dintre ele, cu umor, dar si cu grave greseli gramaticale, despre care nu s-ar spune ca si-ar avea locul intr-un cimitir. Dar poate ca de la Sapanta vine vorba “cu un ochi plange si cu unul rade”. Asa privesc rudele celor morti crucile celor dragi ingropati in cimitirul vesel.
Si daca exista celebrul albastru de Voronet, aflati ca Stan Ioan Patras a inventat albastrul de Sapanta, culoarea predominanta din cimitirul vesel.
Pana in 1977, cand Stan Ioan Patras a coborat si el sub o cruce marca proprie, sculptorul popular a facut peste 700 de cruci. Paradoxal, pe crucea sa se afla unul dintre cele mai triste texte din cimitir, dar fala lui de maramuresan nu uita se ii spuna turistului ca a fost vizitat de oameni din 69 de tari, inclusiv conducatori de stat.
Se pare ca cimitirul de la Sapanta este ultima ramasita a unei credinte dacice, rememorata chiar de Ovid Densusianu, potrivit careia moartea trebuie tratata cu veselie si fara parere de rau. Pe crucile de la Sapanta sunt intamplari de viata si de moarte, descrieri ale ocupatiei defunctilor, ale pasiunilor sau viciilor lor.
Dupa moartea lui Stan Ioan Patras, munca lui este continuata de un ucenic de-al sau, Dumitru Pop Tincu. Acesta, de altfel, are grija si de casa initiatorului cimitirului vesel, devenita acum muzeu. Turistii care vin la Cimitirul vesel de la Sapanta, devenit sit UNESCO, trebuie sa viziteze si Biserica Sfântul Arhanghel Mihail a Mănăstirii Săpânța Peri. Biserica inalta de 75 de metri este cea mai înaltă construcție din lemn din Europa.
STAN IOAN PATRAS (1908 – 1977)