Photo: Adobe Stock

Există în București o clădire pe care orice călător sau vizitator ar trebui să o admire în timp ce străbate la pas centrul orașului, și anume Ateneul Român. Situat chiar în centrul Bucureștiului, în zona aglomerată a Pieței George Enescu și a Căii Victoriei, Ateneul este un simbol al culturii naționale și un element de patrimoniu arhitectural remarcabil. Ateneul găzduiește unele dintre cele mai importante și frumoase concerte ale muzicii clasice organizate în România, și adăpostește Orchestra Filarmonică George Enescu.

Cristina Bazar- Ateneul Român
Cristina Bazar- Ateneul Român

Clădirea Ateneului Român a fost ridicată pe o proprietate care aparținea familiei Văcărescu, o familie de boieri din Țara Românească. Inițial pe teren trebuia construit un manej, pentru care a și fost turnată fundația circulară. A fost însă reimaginat ca „un palat al științei și artelor”. Pentru proiectarea clădirii a fost ales arhitectul francez Albert Galleron, care a proiectat și Banca Națională a României. Acesta a folosit fundația circulară, pe care a integrat-o cu succes în clădirea care a devenit o capodoperă.

Adrian Luca - Ateneul Român
Adrian Luca – Ateneul Român

Construcția a început în anul 1886, iar Ateneul a fost inaugurat în februarie, doi ani mai târziu. Totuși, lucrările au continuat până în 1897, o parte din fonduri fiind strânse printr-un abonament public, al cărui slogan simplu și încă atractiv a rezistat peste timp: Dați un leu pentru Ateneu.

Anul acesta Ateneul Român sărbătorește 130 de ani de la inaugurare, ceea ce înseamnă că această clădire este mai veche decât România în sine. România celebrează în 2018 100 de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au unit cu Regatul României. De fapt, în decembrie 1919, la un an de la Marea Unire, clădirea Ateneului Român a găzduit conferința liderilor români care au votat ratificarea unirii Basarabiei, Transilvaniei și Bucovinei cu Vechiul Regat.

Hausi Casandra- Ateneul Român
Hausi Casandra- Ateneul Român

Clădirea neoclasică, circulară, dominată de o cupolă impunătoare, are înfățișarea unui templu ionic, cu șase coloane frontale și două laterale, care au aceeași dimensiune precum coloanele Templului Erechteion, din Atena. În prezent, sala de concerte are o capacitate de aproximativ 800 de locuri.

Ateneul Român găzduiește și Orchestra Filarmonicii George Enescu, fiind locul favorit pentru fanii muzicii clasice. Mulți dintre cei mai mari dirijori, instrumentiști și vocaliști ai lumii au susținut concerte aici, locul fiind cunoscut pentru acustica deosebită. De asemenea, Ateneul este unul dintre locurile unde este organizat Festivalul Internațional George Enescu, în onoarea cunoscutului compozitor român, precum și Concursul Internațional George Enescu, mai multe concerte de caritate și de muzică clasică, precum și alte evenimente culturale.

Roxana Margutoiu - Ateneul Român
Roxana Margutoiu – Ateneul Român

De fapt, legăturile dintre Ateneul Român și numele compozitorului George Enescu, pe care mulți îl consideră cel mai mare muzician al României, nu sunt întâmplătoare. Clădirea nu a deținut o orgă pentru concerte până în anul 1935, când, la inițiativa lui Enescu, s-au colectat fonduri pentru a instala un astfel de instrument.

Clădirea a fost consolidată și restaurată în perioada 2000-2004 de către arhitecți și ingineri români. A fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice începând cu anul 2004, ca monument de arhitectură de valoare națională și universală, de grupă valorică A. Ateneul Român este una dintre clădirile emblematice ale orașului București, pentru frumusețea și istoria sa.

Cum ajungeți acolo:

Ateneul Român este situat pe strada Benjamin Franklin, Nr. 1-3, aproape de Calea Victoriei și de bulevardul Magheru. Autobuzele 335, 131, 381 și 783 au stații în apropiere, în timp ce stațiile de metrou cele mai apropiate sunt Piața Romană (la circa 500 m) și Piața Universității (850 m).

Photo: Adobe Stock 

Surse: patrimoniu.gov.ro, fge.org.ro, fundatiaenescu.ro, Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *