În urmă cu aproape 300 de ani, actualul cartier Băneasa era o zona rurală care se numea Cârstieneşti. De-abia după anul 1950, această zonă rurală a fost inclusă din punct de vedere administrativ în municipiul București. Se află în partea de nord a Capitalei, în Sectorul 1.


În 1921 se întâmplă marea reformă agrară, care a redus considerabil marea proprietate în spațiul nostru și Băneasa intră în spațiul public românesc și, dacă vreți, intră în circuitul modern al spațiilor bucureștene”, spune istoricul Gerorgeta Filitti.

În prezent cartierul, unul dintre cele mai selecte din Capitală, se întinde pe o suprafață de 25 de hectare și face parte din Sectorul 1.

“Băneasa a fost multă vreme, mai ales în secolul XVIII, un loc al nevestelor de fanarioți și un loc de agrement”, adaugă Gerorgeta Filitti.

Chiar dacă este un cartier relativ nou, Băneasa are minunate repere arhitectonice vechi care fac din el o pagină grăitoare a istoriei Bucureştiului din secolul XX. Un astfel de reper este casa lui Nae Ionescu, ridicată pentru acesta în anii ‘30 de prietenul său, industriașul Malaxa.

În prezent, aici se afla Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa – Bucureşti.

Aeroportul Băneasa este monument istoric de categoria A.  Primele zboruri s-au efectuat aici în 1909 de către pilotul francez  Louis Bleriot, pe un hipodrom particular. În 7 iunie 1910, Aurel Vlaicu își prezenta tot aici aparatul de zbor inventat de el însuşi.

Aeroportul a fost inaugurat în 1920, și până în 1970, când s-a finalizat terminalul de călători al aeroportului Henri Coandă, a fost cel mai mare aeroport al României. În fața aeroportului se află Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, ridicat în 1921.

În apropiere se găsește Romaero. Este cea mai mare companie din Industria Aeronautică Română, cu peste 90 de ani de tradiție. În bulevardul Ion Ionescu de la Brad ființează, de asemenea, ROMATSA, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

La intrarea în Băneasa găsim Fântâna Miorița, un simbol al Capitalei realizat din granit de Dobrogea, dedicat baladei Miorița. A fost inaugurat în  1936 după planul arhitectului Octav Doicescu.

Alături se află Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici. Vila care adăpostește nestemate de artă populară a fost construită în 1905.

În apropierea acesteia se află Gara Regală, construcție ce datează din 1936 ce a fost realizată de Direcția Generală a CFR după planurile arhitectului Duiliu Marcu, fiind destinată uzului Familiei Regale a României.

Ultimul eveniment la care a fost martor acest edificiu au fost funeraliile Regelui Mihai I, ultimul monarh al României.

În același cartier a existat ferma regală, pe o suprafață de 29 de hectare, ce a aparținut regelui Carol al II-lea. Clădirea principală a fermei găzduieşte în zilele noastre Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor.

Datorită Pădurii Băneasa și a lacului Herăstrau, oaze de liniște și aer curat, Băneasa este un cartier foarte râvnit de locuitorii Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *