biserici-ale-bucurestiului-biserica-maicaneasa

Timp de 57 de ani, Parohia Măicăneasa din Vatra Nouă din partea de nord-vest a Bucureștiului a avut doar o capelă mică pentru cele trebuincioase credinței, dar, din anul 2008, de când s-a înălțat pe șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești o splendidă biserică albă cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt și Sfantul Antonie cel Mare, enoriașii, în mare parte oameni foarte tineri, au un lăcaș adecvat în care se adună pentru împlinirea celei mai de preț nazuințe: Întâlnirea cu Dumnezeu!


“Dacă în cartierul Vatra Nouă există familii vechi, oameni în vârstă care sunt aici de 80 de ani, pe Sisești propriu zis, aici unde se construiesc blocuri noi sau clădiri noi sunt mai mulți tineri. În general cupluri, căsătoriți și cu copii mici. Să-i vedem duminica, să se umple biserica de copii mici la Liturghie să se împărtășească, este poate cea mai mare bucurie a acestei parohii. E ca la o grădiniță. Așa se întâmplă duminica”, a declarat preotul paroh Pavel Rotaru.

Numele Parohiei vine de la Măicănești, numele localității existente în acest spațiu de mai bine de 6 secole.

“Ne aflăm într-o biserică relativ nouă, care a fost finalizată în 2008. Pictura a fost finalizată în 2012, iar biserica a fost sfințită în 2016”, a mai spus preotul Rotaru.

Părintele Tudose Butoi este cel care a început demersurile necesare construcției noii biserici, ocupându-se în mod special de achiziționarea terenului. Odata cu venirea preotului paroh al părintelui Lup Mihai, în anul 2001, a început efectiv construcția bisericii actuale, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 și a ctitorului Paul Petre Ţârdea.

„A fost un entuziasm al oamenilor din Vatra Nouă. Oamenii își doreau să aibă o biserică ceva mai mare. Primul efort a fost cel al comunității. O mobilizare generală cu puterile ei financiare, care nu erau foarte dezvoltate. Comunitatea a fost tot timpul alături de părintele Mihai”, a mai povestit preotul paroh al Bisericii Măicăneasa.

Din păcate, atât preotul Mihai Lup cât și ctitorul Paul Petre Țârdea au plecat la Domnul în anul 2013, la câteva luni de la finalizarea picturii în frescă. Amândoi erau oameni tineri, unul avea 46 de ani și celalalt 49 de ani când au plecat pe drumul veșniciei. Acum odihnesc unul lângă celalalt în curtea bisericii, veghind din Ceruri maiestuoasa biserică a parohiei Măicăneasa din Vatra Nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *