
Aproape de podul Izvor, peste drum de teatrul Bulandra, călătorul poate zări printre blocuri o biserica alba, aflată pe o ridicătură de pământ. Trepte monumentale de marmură îi străjuiesc intrarea din strada Sifidelor.
Ne aflăm in faţa Bisericii Sfântul Ilie Gorgani.
Cea mai veche mențiune asupra bisericii datează din 1639 și i-o datorăm lui Matei Basarab. În dicționarul de arhaisme, Gorgan înseamnă o movilă de pământ ridicată deasupra unui mormânt. Însă, Nicolae Iorga nu e de acord cu această idee. Istoricul crede că numele de Gorgani ar veni de la Gorgan Spătarul, cumnatul lui Matei-Voda.
Conform pisaniei de la intrare, actuala biserică, cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, a fost zidită din temelii, în timpul lui Voda Ioan Caragea.
Interiorul a fost poleit în timpul domniei lui Alexandru Nicolae Şuţu Voievod, în timpul căruia a fost scrisă pisania, în noiembrie 1819.
Din punct de vedere arhitectonic, biserica are la bază un plan grecesc, fiind, totuşi, un produs al artei ecleziale româneşti de secol 19.
Portalul de piatră de la intrare este decorat cu elemente artistice post-brâncoveneşti.
Pictura originală s-a deteriorat în timp, ea a fost refăcută începând cu anul 1982, lucrare ce a durat peste 10 ani. Din pictura inițială s-a păstrat o icoană deosebită a Sfântului Mucenic Eustatiu.
Cele zece icoane împărătești aflate pe catapeteasmă au fost pictate la Muntele Athos în urmă cu 200 de ani și au o mare valoare artistică.
Biserica mai deține încă un odor scump: Icoana Sfântului Prooroc Ilie din secolul al XVII-lea, de o deosebită frumusețe, care a fost premiată la Expoziția de Artă bizantină de la Berna (Elveţia), în anii 30 din secolul trecut.
În prezent, cei patru slujitori ai bisericii desfășoara o intensă activitate catehetică.
“Alături de mine mai slujesc trei preoți. Toți suntem și cadre didactice. Biserica redactează periodic un buletic parohial care cuprinde minunate cuvinte de învățătură pentru enoriași.
O dată pe lună, eu mă întâlnesc cu aproximativ 20-30 de copii care fac parte din Fundația Sfântul Antim Ivireanul, care învață foarte bine la școală, iar această fundație le dă posibilitatea să afle mai multe despre credință și cultură”, a declarat preotul Silviu Tudose, Parohul Bisericii Sf. Ilie Gorgani.