În apropierea podului Băneasa, pe strada Neagoe Vodă se află o frumoasă Biserică cu hramurile Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi, un valoros monument istoric ortodox cu o vechime de 226 de ani.

„Această biserică a fost ctitorită de Ecaterina Văcărescu. Ceilalți doi ctitori fiind Enechiță Văcărescu și soția sa, Ecaterina, fiica domnitorului Caragea. Hramurile bisericii sunt Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, hramuri lăsate de ctitori încă de la târnosirea bisericii”, a spus preotul paroh Anghel Marian.

Ctitorii, membrii ai familiei de boieri Văcărescu, au dorit ca lăcașul să fie inițial paraclis de rugăciune pentru familie. Văcăreștii au fost frunți luminate și învățate. Cinci dintre ei au fost poeți, iar ultimul ban al Craiovei a fost Barbu Văcărescu. Familia a zămislit un martir – Ianache Văcărescu, sfetnicul voievodului martir Constantin Brâncoveanu, executat de sabie turcească în ziua de 15 august 1714

În anii ‘30 ai secolului trecut, biserica a fost pictată prima oară în ulei, Din care se mai păstreaza astăzi în Sfântul Altar doar icoana Sfântului Arhidiacon martir Laurențiu, trăitor în veacul al treilea de după Hristos și care este pomenit în Calendarul Creștin Ortodox la data de 10 august.

În 1939, când se amenajează șoseaua București-Ploiești, se execută și un zid protector al bisericii precum și scara cu lespezi de piatră.

Majoritatea enoriașilor a reprezintă oameni tineri, familii cu copii, care sunt foarte apropiați de biserică.

“Eu consider că tinerii de astăzi care sunt practicanți, adică vin în biserică mai ales la Sfânta Liturghie, sunt tineri care au înțeles profunzimea creștinismului, l-au înțeles pe Hristos. Ei nu vin dintr-o tradiție care era valabilă pe vremea strămoșilor noștri, ei vin conștiență de faptul că mântuirea este foarte importantă și că Hristos este cel la care trebuie să se raporteze în toate zilele zieții lor”, a spus preotul paroh al bisericii Sfântul Nicolae.

Cutremurul din ‘77 afectează grav structura de rezistenţă a bisericii. Preotul paroh de atunci, Cârstoiu Virgil, efectuează ample lucrări de restaurare și consolidare. Tot în acea perioadă, pictorul Bănică Dumitru reface pictura în frescă, iar artistul Gruia Rotariu realizează splendide vitralii. Biserica va fi resfințită în 26 mai 2002.

Cocoțată pe o colină și învăluită în Duhul Divin, biserica Sfântul Nicolae din Băneasa veghează parcă asupra tuturor celor care intră sau ies din Capitală în ruga fierbinte ocrotitoare către Dumnezeu a Văcăreștilor, ctitori ai acestui sfânt lăcaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *