biserici-ale-bucurestiului-legenda-bisericii-bucur-ciobanul

Între Piața Unirii și Pasajul Mărășești, peste drum de Mănăstirea Radu Vodă, înălțată pe o colină, se află o biserică mititică, la care ajungi urcând cele 33 de trepte, vârsta din urmă a Mântuitorului Iisus Hristos. Lăcaș mic, dar cu infinită iubire pentru om şi pentru credință! Aici, preotul paroh, profesor Ionuț Bărbulescu și diaconul Daniel Gheorghe istorisesc cu multa afecțiune povestea bisericii Bucur Ciobanul, cea întemeiată de însuși întemeietorul Bucureștiului.

 

 

“În 1416, Mircea cel Bătrân, în locul bisericii din lemn construită de către ciobul Bucur, a ridicat o biserică din zid. Faptul acesta îl știm și după o copie a unei pisanii originale care a fost îngropată în fundația pridvorului Mănăstirii Radu Vodă. Cel care a copiat-o a subliniat faptul că Mircea cel Bătrân a zidit o biserică din zid în locul bisericii din lemn a ciobanului Bucur”, a declarat Daniel Gheorghe, diacon al Bisericii Bucur Ciobanul.

În jurul anului 1595 turcii conduși de Sinan Paşa au ocupat Bucureștiul, au incendiat biserica ce fusese construită din porunca domnitorului Mircea cel Bătrân în 1416 și au înălțat cu 2 metri de pământ colina acesteia, pentru a apăra Mănăstirea Radu-Vodă, locul din care își conduceau oastea.

Biserica urma să fie  rezidită de călugării  Mănăstirii Radu-Vodă în timpul egumenului Atanasie, la început de secol 17.

Pereții bisericii nu au fost niciodată pictați așa cum sunt celelalte biserici ortodoxe, poate și pentru că istoria sa a fost teribil de zbuciumată,  însă enoriașii au dăruit biserica cu icoane de o frumusețe și o sfințenie aparte.

“S-a dorit ca să se păstreze așa, aspectul unei odăi țărănești, dar care este evidențiată tocmai prin valoarea sfintelor icoane. Aceste icoane au fost dăruite în anul 1938, atunci când, cu ajutorul bunului Dumnezeu, a avut loc și resfințirea bisericii de către credincioși. Ceea ce contează cel mai mult, consider eu, este valoarea pe care o dau credincioșii acestor sfinte icoane, prin credința pe care o arată față de ele. Nu de puține ori am întâlnit oameni venind și rugându-se, găsind aici, în mijlocul Bucureștiului, într-o agitație a vieții, liniștea”, a mărturisit diaconul Bisericii Bucur Ciobanul.

Catapeteasma actuală a fost pictată în anul 1705, dată însemnată pe icoana Sfântului Ioan Botezătorul (8 februarie 1705) aflată în stânga acesteia.

Anul trecut la 1 august biserica Bucur Ciobanul cu Hramul Sfinților Ierarhi Alexandrini Atanasie cel Mare și Chiril a fost daruită cu părticele din sfintele moaște ale ocrotitorilor ei spre bucuria sufletească a tuturor celor care pășesc în acest spațiu sacru.

logoPMB logo AMPT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *