centenarul marii uniri carol I

Adrian Majuru a vorbit și despre Carol I, despre care a afirmat că a trădat tratatul secret, însă a fost fidel țării pe care a adoptat-o. În plus, Dr. Adrian Majuru a discutat și despre ponderea influenței franceze în România, net superioare celei Germane, evocând un episod istoric.

„Carol I a trădat-o. A trădat neutralitatea, în ciuda unui tratat secret, a unui pact semnat. Înseamnă că a fost fidel țării pe care a adoptat-o, ceea ce a cam surprins în Germania. Însă, a fost un dialog între împăratul Germaniei și Tzigara Samurcaș, în timpul ocupației, la Curtea de Argeș. Împăratul a vizitat mormintele rudelor sale, Carol I, Elisabeta și a fost o discuție legată de un fenomen foarte interesant, întrebându-l pe Tzigara Samurcaș: `bun, comunitatea germană a fost foarte prezentă aici și dinamică, dar de ce nu i-a putut influența pe români mai mult decât limba și cultura franceză?`. Tzigara a spus `da, dar limba și cultura franceză a fost adusă de către ofițerii ruși, care au stat cam mult timp pe aici și au administrat principatele`, Kiseleff de pildă (…) `impactul a fost atât de puternic pentru că, după aceea, au stabilite culoare, nu numai intelectuale, dar și de colaborare politică cu Franța post-Napoleon`”, a declarat istoricul.

Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului București, fiind licențiat în Istorie la Universitatea din București (1997), unde a susținut și doctoratul în domeniul geografiei umane (2004). Are  permanent cursuri la Facultatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *