Undeva în zona veche a Bucureștilor, cum te îndepărtezi de Universitatea și Teatrul Național și te afunzi în străduțele pline de farmec care se desprind vesele din bulevardul Carol, nu departe de Biserica Armenească, se află o minune arhitectonică pe care puțini o mai apreciem la adevărata valoare. Se numește casa Melik și găzduiește, în zilele noastre, muzeul Theodor Pallady.

Ascunsă în spatele unui peisaj viu, cu flori multicolore și umbrișuri misterioase, construcția se poate lăuda că este acolo de multișor, fiind considerată una dintre cele mai vechi clădiri ale Bucureștiului. Construită în 1750 la comanda unui bogat negustor armean pe care întâmplător îl chema ca pe un mare fotbalist român (Hagi Nazaretoglu), casa este la fel de interesantă la interior precum pe afară. Pentru că în muzeul Theodor Pallady găsiți, cu condiția să căutați, peste 800 de desene din perioada de ucenicie de la Paris a pictorului, plus peste 1000 de alte piese aparținând unor artiști europeni celebri.

Povestea casei Melik este veselă și tristă, cu perioade înfloritoare, ca aceea în care a aparținut arhitectului Jacob Melik, ginerele lui Nazaretoglu, dar și cu unele în care a fost uitată și lăsată să ajungă ruine. Putem consemna inclusiv o înviere recentă a locului, în 1920, când a fost restaurată de arhitectul Paul Smărăndescu după ce fusese distrusă aproape complet de un incediu devastator, în 1913.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *