
Paula Rusu – freelancer.
Ardeleancă fiind, am descoperit Bucureștii încet, la pas cumva. În vremea asta vânam prin librarii ori pe la buchiniștii de la Universitate (apropo, oare mai sunt acolo?) albume cu Bucureștiul de altă dată.
La un moment dat m-am decis să caut biserica de pe strada Polonă, prima biserică greco-catolică construită in București, pe la 1909. Numai ca pe strada care păstrează farmecul de odinioara al capitalei interbelice nici urmă de biserică. M-am întors acasă, nu aveam smart mobil incă, și am căutat pe net o poză, ca sa știu după ce să mă uit.
Așa am dat de o poveste despre comunități mici și cum au reușit să-și facă ele loc în Bucureștii începutului de secol trecut: greco-catolicii ardeleni, bună parte rude de sânge cu aceia care aveau să infăptuiască Romania Mare de la 1918. Biserica din strada Polonă nu e construită la stradă, ci in fundul curții. De ce? Simplu, Ionel Brătianu care era prim ministru i-a spus reprezentatului papal la București că pot fi construite oricâte biserici latine în capitală, dar una a românilor greco-catolici nici vorbă. Când, în cele din urmă a fost eliberată autorizația de construcție a fost impusă ridicarea bisericii in fundul curții, nu la stradă.
Biserica zidită în stil moldovenesc a avut drept model lăcașul de la Baia-Suceava, ctitorie a lui Ștefan cel Mare după o mare bătălie, căutați poze pe net, asemănarea e vadită. Când în cele din urmă biserica a fost terminată, a fost sfințită de Monseniorul Vladimir Ghika, prințul român care a lăsat totul pentru haina preoțească, de arhiepiscoul Raymond Netzhammer și de episcopul Ioan Bălan, ucis în anii prigoanei comuniste.
Oricât de mică ar fi, o biserică e ridicată la rang de catedrala atunci când un episcop e înscăunat drept conducător al locului. S-a întâmplat în 2014, de atunci micuța biserică de cca 150 de locuri, e catedrală, iar între seniorii care vin aici mai există rude ale ardelenilor care au ajutat la înfăptuirea Marii Uniri.
În cea mai mică catedrală din lume se mai scrie un pic de istorie în Bucureștii Centenarului.