Faptele mărețe pot fi realizate doar cu sacrificii pe măsură, este de părere dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, care a vorbit într-un interviu acordat B1.ro despre Marea Unire din 1918 și despre evenimentele care au marcat ultimul secol din istoria României.

2018 este un an plin pentru muzeul din centrul Capitalei, unde vor avea loc mai multe evenimente dedicate centenarului Marii Uniri.

Reporter: După expozițiile «România în Marele Război» și «Centenar Mărăști, Mărășești, Oituz», organizate în ultimii ani, ce evenimente sau expoziții pregătiți la Muzeul Național de Istorie în acest an pentru a marca Centenarul Marii Uniri?

Cornel Ilie: Avem un plan destul de bogat de evenimente. Ideea este că acest plan va fi mai bogat sau mai puțin bogat în funcție de bugetul pe care ni-l va aproba Ministerul Culturii. În afară de expoziția mare care se va deschide în holul central în apropierea zilei de 1 Decembrie sau poate chiar de 1 Decembrie, mai preconizăm și alte acțiuni care să marcheze și unirea Basarabiei, și unirea Bucovinei și alte momente, alte persoanlități sau evenimente care s-ar înscrie în ideea aceasta de unitate. Adică nu dorim să ne raportăm numai la anul 1918, ci vrem să creăm un complex de evenimente care să ne ducă la ideea de unitate a celor care au locuit de-a lungul timpului în acest spațiu. (…) Avem și un plan editorial destul de bogat care să urmărească evenimente desfășurate în ultima sută de ani, personalități care poate nu sunt atât de cunoscute, dar care au avut o contribuție importantă nu numai  în sfera politică, dar și în ceea ce înseamnă cultura, știința, poate chiar și economia României în ultima sută de ani.

O să deschidem o expoziție care va fi dedicată orașelor Unirii, în principal Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, dar sigur că au fost evenimente legate de Marea Unire care s-au întâmplat în alte părți și vom încerca să ne legăm și de aceste orașe, de aceste comunități care au contribuit la realizarea Unirii.

Suntem înscriși și în Proiectul centenar care se derulează prin departamentul respectiv de la Ministerul Culturii.

cornel-ilie-director-adjunct-al-muzeului-national-de-istorie-ca-sa-avem-parte-de-momente-pe-care-sa-le-aminteasca-cei-care-vor-urma1

Reporter: A fost Marea Unire din 1918 evenimentul cel mai marcant, definitoriu, poate, pentru istoria poporului român?

Cornel Ilie: Eveniment definitoriu pentru istoria României moderne și contemporane. Istoria poporului român e cam mult spus că a fost definită de evenimentele de la 1918. Dar sigur că este un eveniment foarte important. Dacă am face o scară în care să punem toate evenimentele marcante din istoria noastră, Unirea din 1918 s-ar putea să ocupe prima poziție. Dar, cu siguranță, a însemnat o încununare a unor eforturi făcute de mai multe generații, începând de la generația de la 1848, trecând prin Unirea de la 1859, cu Războiul de Independență, și practic, acesta a fost punctul culminant și firesc a ce trebuia să se întâmple. Sigur că este un eveniment foarte important și dacă ne raportăm doar la partea acesta de istorie, cred că este cel mai important eveniment din istoria ultimelor secole.

Reporter: În opinia dumneavoastră, cum ar fi arătat țara noastră dacă nu ar fi existat Marea Unire din 1918?

Cornel Ilie: Aici putem să intrăm pe un teren al speculațiilor. Nu e foarte științific să speculăm ce s-ar fi întâmplat. La fel de bine, putem să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat Primul Război Mondial. Probabil că dacă nu ar fi fost Primul Război Mondial, nu s-ar fi întâmplat (Marea Unire – n.r.). Probabil că dacă nu ar fi fost Primul Război Mondial atunci, cândva tot s-ar fi întâmplat. Această existență a marilor imperii, cum era Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist și Imperiul Otoman, probabil că și-ar fi atins limita și, la un moment dat, lucrurile tot s-ar fi schimbat. Dar, repet, e un teren foarte larg de speculații. Putem să ne gândim la ce situație exista la începutul Primului Război Mondial, pentru că odată ce a început războiul e clar că lucrurile aveau să se schimbe, și putem să speculăm de acolo, că la 1914, la 1916, România, câtă era ea, era un regat bine dezvoltat din punct de vedere economic, avea un statut de mică putere în această parte a Europei. Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar și erau problemele care erau acolo cu cei care făceau parte din națiunea română, de religie ortodoxă, cu toate drepturile și libertățile pe care și le revendicau de zeci de ani. Basarabia, aflată în componența Imperiului Țarist, cu chestiunile specifice ale ei.

cornel-ilie-director-adjunct-al-muzeului-national-de-istorie-ca-sa-avem-parte-de-momente-pe-care-sa-le-aminteasca-cei-care-vor-urma2

Reporter: După momentul 1918, care credeți că au fost evenimentele care au marcat istoria României din ultima sută de ani, atât în mod pozitiv, cât și negativ?

Cornel Ilie: Dacă ar fi să spunem de evenimente marcante după 1918, care să aibă un impact foarte puternic asupra vieții politice, asupra societății, avem domnia lui Carol al II-lea și instaurarea acelei monarhii autoritare, la 1938, care a schimbat cumva ordinea cu care începuse să se obișnuiască România după 1918, ordinea politică, cu impact și la nivel social. Avem al Doilea Război Mondial, anul 1940, cu pierderile teritoriale, unele dintre ele nu le-am mai recuperat niciodată, Bucovina de Nord și Basarabia. Instaurarea regimului comunist și abolirea monarhiei e un eveniment care a marcat a doua jumătate a secolului. Regimul lui Nicolae Ceaușescu, cu tot ce a însemnat. Revoluția din 1989. Și dacă ar fi să ne referim la evenimentele cele mai recente, sigur că cred că după 1989, cele mai importante momente care au marcat istoria noastră au fost intrarea în NATO și, cel mai important, cred, intrarea în Uniune Europeană.

Sigur că sunt numeroase alte evenimente care, pe termen scurt sau pe termen lung, au marcat istoria României. Dacă ar fi să intrăm în amănunt și ne referim la ultimii 30 de ani, sunt alegerile din 1990, mineriadele. Înainte de 1989, la fel, avem toate tragediile prin care au trecut românii după instaurarea regimului comunist: colectivizarea, deportările.

Reporter: Credeți că, având în vedere contextul politic și social actual, s-ar mai putea produce un eveniment care să marcheze istoria României într-o măsură la fel de mare și într-un mod pozitiv ca Unirea din 1918?

Cornel Ilie: Singurul eveniment de amploarea Marii Uniri care s-ar putea produce ar fi tot o unire. Ca să refacem România Mare ar trebui să mai aibă loc tot o unire, adică să aibă loc unirea Basarabiei cu România. Ăsta ar fi un eveniment care să zguduie puțin și care să anime din nou cumva sufletul și mintea tuturor românilor.

Reporter: Vedeți posibilă o astfel de unire?

Cornel Ilie: Nu știu ce să spun. La un moment dat eram mai optimist, pe urmă… Nu ține numai de noi, asta e foarte clar. Ține de noi, ține de ei, și, din păcate, cred că mai ține și de alții să se poată realiza acest lucru. Au fost momente în care părea că este ceva mai plauzibil acest scenariu. Acum este ceva mai puțin plauzibil, dat fiind contextul politic de la noi, dar mai ales de la Chișinău, situația internațională… E destul de complicat și e destul de greu de anticipat ce se poate întâmpla dacă s-ar produce un asemenea eveniment care ar însemna o reparație istorică la un act nedrept al istoriei, petrecut în 1940.

cornel-ilie-director-adjunct-al-muzeului-national-de-istorie-ca-sa-avem-parte-de-momente-pe-care-sa-le-aminteasca-cei-care-vor-urma3
FOTO mnir.ro

Reporter: Ce ar trebui să rețină tinerii despre momentul Marii Uniri și despre evenimentele care au urmat, astfel încât să aibă o perspectivă corectă asupra istoriei României și să poată construi un viitor bun pentru această țară?

Cornel Ilie: În primul rând, ar trebui să ținem cont de faptul că pentru realizarea unor lucruri mari, e nevoie de foarte mult spirit de sacrificiu. Unirea din 1918 s-a realizat cu foarte multe sacrificii. Sacrificii ale celor dinainte (…) dacă ar fi să ne uităm la ceea ce a însemnat Primul Război Mondial, câte victime, câte jertfe, dar a fost și lupta celor dinainte. Ar trebui să ne uităm destul de mult în urmă ca să vedem că această luptă, nu neapărat pentru ideea de unire așa cum o înțelegem noi acum, ci pentru dreptul de a fi recunoscut ca român în Transilvania, de a fi recunoscut ca vorbitor de limbă română, a fost o luptă care a început după 1700. Avem personalități importante, de la Inochentie Micu Klein, la membrii Școlii Ardelene, la memorandiști, cei de la 1848, care au făcut sacrificii pentru ei și pentru poporul lor. Apoi avem și ceea ce se întâmplă și dincoace, pentru că nu putem să vorbim numai de Transilvania. A fost o voință culturală, politică și dincoace de Carpați pentru a se realiza această unire. În numele fraților din Transilvania, România a intrat în război și peste un milion de oameni au murit în numele aceste idei.

Asta este ideea principală, care este demonstrabilă în orice moment: lucrurile mari se obțin cu sacrificii pe măsură. Chiar și la un eveniment mai apropiat de ziele noastre, Revoluția din 1989. Indiferent că unii îi zic până și astăzi lovitură de stat, alții se feresc să îi spună revoluție și spun ”evenimentele din 1989”, a fost un eveniment care a schimbat dramatic – dar asta nu înseamnă neapărat în rău – destinul României și care a presupus curaj, eroism și sacrificiu. Oricând se poate demonstra, chiar și doar la nivel teoretic, că în 1989 a avut loc o revoluție.

Deci, ca să avem parte de momente pe care să le amintească cei care vor urma după noi, trebuie să fim pregătiți, la un moment dat, să facem sacrificii mult mai mari decât am făcut în ultimii 30 de ani. Asta e părerea mea.

Reporter: Sunteți director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României. Cât de interesați vi se pare că sunt românii să cunoască istoria țării lor?

Cornel Ilie: Sunt interesați. Dacă ar fi să fac o analiză a celor care vin la muzeu, aș spune că numărul lor este destul de mare. Din fericire sau din păcate, nu știu cum să o iau, la noi s-a constatat că numărul turiștilor străini este egal sau ceva mai mare decât numărul turiștilor români care vin la muzeu. Dar a-ți cunoaște istoria sau a fi pasionat de istorie nu înseamnă neapărat să vii la muzeu, poți să faci multe alte lucruri prin care să îți cunoști istoria și să înveți ce trebuie să înveți din istorie. Sunt (interesați de istorie – n.r.), mai ales că acum accesul la informația de orice fel este atât de facil. Cred că românii sunt interesați de a-și cunoaște istoria. Am văzut oameni foarte interesați, cel puțin de când avem deschise aceste expoziții despre Primul Război Mondial, din septembrie 2016, foarte mulți oameni au trecut prin expoziție și au ținut să-și și spună părerea. Noi avem un caiet de impresii și s-a întâmplat de puține ori ca oamenii să fie atât de deschiși și atât de dispuși să-și împărtășeacă opiniile legate de istorie și de Primul Război Mondial. Noi avem un caiet de 200 de pagini, lăsat acolo pentru impresii, și deja cred că suntem la al patrulea, ceea ce pe noi ne bucură, indiferent că opiniile sunt bune sau nu. Deși trebuie să spun că, cel puțin legat de expoziția cu Primul Război Mondial, majoritatea opiniilor au fost foarte bune și impactul asupra vizitatorilor a fost foarte bun. Un impact emoțional aș putea spune, dincolo de cel științific sau cultural. Am constatat la foarte mulți dintre cei veniți să viziteze muzeul și această expoziție că a fost un impact emoțional, ceea ce este bine. Înseamnă că românii încă sunt mișcați de trecutul lor, de oamenii care au făcut fapte importante.

FOTO mnir.ro

Reporter: Vă așteptați ca în acest an să aveți mai mulți vizitatori decât în anii precedenți? Credeți că românii vor avea tendința să se aplece cumva spre istorie având în vedere că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire?

Cornel Ilie: Da, de ce nu. Evenimentul este unul atât de important și noi vom căuta să îl marcăm așa cum trebuie, da. Mergând pe firul ăsta al oamenilor care doresc să știe cum s-a făcut unirea, cine au fost cei care au făcut Unirea, care au fost cei care au mișcat lucrurile în România ultimului secol, care au fost evenimentele care au marcat… Poate fi o agendă care să poată să atragă mai mulți vizitatori. Noi încercăm să ne promvăm expozițiile și în mediul online. Avem mai multe site-uri care prezintă diverse proiecte. Sigur, a veni la muzeu este foarte important, dar a cunoaște muzeul și prin intermediul spațiului virtual este un lucru la fel de bun.

Reporter: Care ar fi motivele pentru care i-ați recomanda unui român care nu trăiește în București să vină să viziteze Muzeul Național de Istorie?

Cornel Ilie: Dacă ne raportăm la anul ăsta, ar fi foarte bine să vină să vadă aceste evenimente legate de centenar. Dar Muzeul Național de Istorie oferă niște lucruri unice în peisajul muzeistic românesc și aș putea să merg chiar mai departe. Aici este singurul loc în care pot să vadă o expoziție așa cum este cea a Tezaurului Istoric. Este unică nu numai în România și e un punct de atracție.

E singurul loc în care pot să vadă o copie fidelă a Columnei lui Traian, la care au acces la fiecare element al columnei. Și ne mândrim cu faptul că, la acest moment, au ajuns să vină italieni, profesioniști din televiziune sau din cinematografie, ca să filmez copia Columnei care se află la noi, la muzeu, pentru că este într-o stare mult mai bună decât originalul care se află la Roma. Timpul și-a pus amprenta și asupra Columnei lui Traian din Roma, care e într-o stare de deteriorare destul de accentuată.

Și sigur că sunt expozițiile temporare pe care noi încercăm să le facem la un nivel cât se poate de înalt și cu subiecte cât se poate de interesante. Sunt expoziții care cu greu mai pot fi realizate a doua oară sau în altă parte, pentru că noi dispunem și de un spațiu mare, poate avem avantajul că, față de alte muzee din provincie, avem un buget mai mare, avem specialiști mai mulți, și atunci sunt aceste expoziții temporare care sunt deschise la muzeu și care pot fi văzute o perioadă limitată de timp și pot fi un punct de atracție pentru un locuitor din provincie pentru că a doua oară va fi foarte greu să crezi că se mai face o astfel de expoziție.

foto muzeul de istorie
Foto: mnir.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *