
Sărbătorit în 27 octombrie, Sf. Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel Nou , după cum mai este cunoscut, este patronul Bucureștilor din ultimele decenii ale veacului al XVIII-lea. Din 1774, când au fost aşezate în biserica Mitropoliei, în fiecare an, până în 1926, sfintele oseminte erau scoase şi plimbate pe străzile oraşului, într-o amplă procesiune religioasă, iar credincioşii le urmau.
În 17 februarie 1918, însă, în timp ce Capitala se afla sub ocupație germană, bucureştenii au fost martorii unei întâmplări care a pus pe jar întreaga suflare: racla preţioasă în care erau ţinute moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov au fost furate, în miez de noapte, de un grup de soldaţi bulgari.
Ştirea s-a răspândit ca fulgerul prin toate mahalalele încă de la primele ore ale dimineţii şi, în ciuda gerului de afară, evlavioşii au venit cu miile în faţa bisericii Mitropoliei întrebându-se, supăraţi, cum de s-a putut întâmpla aşa ceva şi, mai ales, ce se va alege de Bucureşti fără făcătorul său de minuni, tocmai atunci când aveau de înfruntat o iarnă neobişnuit de grea, o criză de alimente şi epidemii devastatoare. Mulţimea s-a împrăştiat abia după ce poliţia făgăduit solem că Sfântul va fi readus la Mitropolie.
Mitropolitul Conon Arămescu Donici îi trimite o scrisoare feldmareşalului August von Mackensen să-i descopere de urgenţă pe pungaşi şi să redea moaştele Mitropoliei.
Un document scris de mână și emis de mitropolitul Conon, după cum relatează historia.ro, arată că „procedarea tâlhărească trebuie să fi urmat astfelˮ:
„După forțarea și deschiderea ușilor Bisericii, soldații vor fi năvălit spre altar, au ridicat cu forța prețiosul sicriu cu Sf. Moaște și cu tot ce se afla acolo; după aceea au plecat din Biserică la toate cele jefuite, până la automobilul care-i aștepta, – și de acolo au pornit încotro nu se știe. Deci Noi constatându-le toate acestea cu mare durere sufletească, le consemnăm în acest proces-verbal și în credință că Biserica și Religiunea Ortodoxă sunt protejate prin toate Tratatele de la Haga etc. și cunoscând Înaltele Sentimente ale Majestății Sale Împăratului Germaniei, rugăm ca Înaltele Autorități Militare să binevoiască a ordona ca să se ia cele mai urgente măsuri și să se oprească pe drum călătoria Sftelor Moaște, oriunde vor fi, urmărindu-se toți ostașii vinovați; spre a se reînapoia sicriul cu Sf. Moaște și tot avutul lor, ca să se stea nestrămutate în catedrala Sf.Mitropolii a Țării, Sf.Dimitrie fiind însuși Patronul Capitalei București de sute de aniˮ.
Se spune că Sf. Dumitru nu s-a lăsat dus de la Bucureşti, şi le-a zăpăcit minţile jefuitorilor, care au rătăcit prin Capitală până la ziuă. Când au aflat drumul pe care trebuia să meargă spre Giurgiu, li s-a defectat maşina. În cele din urmă, au mutat sicriul de argint cu moaştele într-o căruţă şi, astfel, au fost uşor descoperite şi aduse înapoi. Din nou, mii de oameni au urcat Dealul Mitropoliei să le întâmpine cum se cuvine.
autor: Monica Cosac
foto: Wikimedia Commons