coresi - carturarul limbii romane

Daca ar fi sa ii datoram cuiva faptul ca limba romana este unitara pe intreg teritoriul ei, am putea sa ne gandim recunoscatori la diaconul Coresi! Venit la Brasov de la Targoviste, la mijlocul secolului al XVI-lea, Coresi gaseste aici, la Biserica Sfantul Nicolae din Schei, mediul in care sa editeze si mai apoi sa tipareasca in limba romana aproape 40 de carti.

Desi taina tiparului se lasa inca greu aflata, Coresi a reusit ca intr-un mod aproape primitiv, sa trimita invatatura religioasa romaneasca in toate colturile vechii Dacii. Dupa cum exemplifică profesorul parinte Vasile Oltean de la Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului, pentru fiecare pagina de carte, Coresi si ucenicii sai sculptau literele, cu migala, in lemn. Apoi, pagina de lemn, scrisa in oglinda, era data cu cerneala si presata pe hartie.

Iar hartia era fabricata chiar acolo, in Brasov, deoarece Brasovul era singurul oras din Europa rasariteana care avea in acel moment o fabrica de hartie. Era o munca titanica, pusa in slujba limbii romane. Iar cartile religioase ale Diaconului Coresi, tiparite in tiraje foarte mari pentru acele vremuri, au ajuns si in Ardealul ocupat de austro-ungari, si in Dobrogea ocupata de bulgari, si in Banatul tutelat de sarbi dar si in Moldova si Tara Romaneasca aflate sub influenta Imperiului Otoman.

Datorita lui Coresi in bisericile romanesti s-a vorbit aceeasi limba frumoasa romaneasca. Tipariturile sale au contribuit chiar la unitatea limbii si la faurirea limbii romane literare… Pana la Coresi, in biserici slujbele erau tinute in slavona, astfel ca romanii nu intelegeau cuvantul Domnului, desi spune Coresi, “Cristos spune: cine citeste, sa inteleaga”. Asa ca pentru a intelege, cartile bisericesti au fost traduse din slavona, cele mai multe, cu ajutorul preotilor invatati de la Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului, cei care educau copiii si tinerii romani la Prima Scoala Romaneasca, acolo unde, la un moment dat, avea sa fie invatator insusi Anton Pann.