Ciprian_Pop_3_arcul-de-triumf

Pentru că, din 1983 încoace, după o inițiativă UNESCO, sărbătorim Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, o să vă vorbim astăzi despre cel mai controversat monument al Bucureștiului: Arcul de Triumf.

Primul ”Arc de Triumf” a fost ridicat în mare grabă în București (pe același loc pe care îl vedeți azi, de altfel) pe 8 octombrie 1878, la scurt timp după încheierea Războiului de Independență. Era un monument fragil, construit integral din lemn și semifabricate. Românii din cele două principate sărbătoreau astfel câștigarea independenței față de Imperiul Otoman, iar oastea română întoarsă triufmătoare de pe front trecea pentru prima oară pe sub arc, un gest care avea ulterior să devină tradiție și care a fost repetat și după cele două războaie mondiale, dar și anual, de Ziua Națională, începând cu 1990.

Arcul provizoriu din 1878 a fost dărâmat în același an, cu promisiunea solemnă a autorităților că va fi ridicat unul nou, din materiale trainice, imediat ce vor exista bani pentru lucrare. Banii au fost strânși abia 34 de ani mai târziu: în 1922, Arcul de Triumf era ridicat într-o formă mai apropiată de cea actuală, ca monument al reîntregirii, la scurt timp după Marea Unire.

Monumentul a trecut prin 96 de ani foarte zbuciumați, de atunci. Criticat de numeroși arhitecți pentru valoarea sa estetică și disputat aprig de regimuri politice care i-au tot schimbat ornamentele în funcție de propriile interese și așteptări pe care le aveau de la istorie, Arcul de Triumf rămâne și astăzi un simbol al tumultului și zbaterii specific bucureștene: un loc atât de controversat și disputat, dar care a rămas mereu în picioare, triufmător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *