
Milioane de romani, generatie dupa generatie, s-au gandit cel putin o singura data in viata cum ar fi sa zboare in Cosmos…
Dintre toti, un singur roman a avut aceasta sansa, pe care a si fructificat-o: Dumitru Prunariu. E legat de zbor de mic… Elev fiind, participa la concursuri de aeromodele, gandindu-se ca peste ani va construi avioanele care deocamdata erau niste machete construite de mintea unui copil.
Aceasta ar fi fost cariera normala a tanarului Prunariu, care a inceput sa lucreze la Intreprinderea de Constructii aeronautice de la Ghimbav, dupa ce terminase Facultatea de inginerie aerospatiala. Totul se invartea in jurul Brasovului, orasul natal… Munca, familia… Se casatorise cu Crina la 22 de ani iar repede au venit si cei doi copii, Radu Catalin si Ovidiu Daniel. Nimic nu parea sa semnaleze viitor exceptional al tanarului inginer.
In 1977, pe cand se afla la scoala de ofiteri de aviatie de la Bacau, comandantul i-a anuntat pe tinerii militari ca se face selectie pentru zboruri cosmice. Prunariu s-a inscris si, cu mari peripetii, din 17 candidati cati erau initial, s-a calificat printre cei 3 alesi sa plece la Moscova, la pregatirea finala, impreuna cu Cristian Guran și Mitica Dediu. La Moscova, in urma unor probe eliminatorii, Cristian Guran pleaca primul din echipa, urmat de Mitica Dediu.
Dupa 4 ani de pregatire, in mai 1981, visul cel mare urma sa fie implinit doar de catre Dumitru Prunariu. Iar pentru 7 zile, 20 de ore si 42 de minute, un roman, Dumitru Prunariu, zbura in Cosmos. In echipa era alaturi de cosmonautul rus Leonid Popov, care nu era la prima experienta in spatiu. “Romania se vedea din spatiu precum o paine pe vatra”, isi aduce aminte Prunariu cu nostalgie. A facut in spatiu cateva experimente, toate cu aparatura romaneasca. Si totusi, nu a fost singurul roman aflat in misiunea Soiuz 40 – pe un videocasetofon primitiv, erau imprimate cateva cantece cu Aurelian Andreescu, Doina Badea si Margareta Paslaru.
Revenirea pe pamant a fost cumplita. Parasuta capsulei cu care au aterizat Prunariu si Popov, capsula care este acum la Muzeul Militar din Bucuresti, s-a deschis cu 4 secunde intarziere. Au fost cele mai lungi 4 secunde din viata lui Dumitru Prunariu. Dar totul s-a terminat cu bine.
A primit cele mai importante distinctii din partea Uniunii Sovietice si a Romaniei dar, pentru ca nu putea sa fie mai cunoscut si mai iubit decat cuplul Ceausescu, a fost ascuns oarecum pana la Revolutie… Apoi, Dumitru Prunariu s-a dedicat stiintei, bazandu-se pe experienta sa unica de cosmonaut. A fost pentru putin timp chiar si ambasador al Romaniei in Federatia Rusa. Insa lumea il stie drept primul si singurul roman care a indeplinit visul a milioane de oameni: a zburat in Cosmos.