
„Pe aici nu se trece!” a fost deviza ostasilor romani in marile confruntari din vara anului 1917.
Dintre aceste batalii, cea de la Mărășești a fost cea mai grea, a durat 29 de zile. Armatele romana si rusa, aflate in defensiva, au avut pierderi enorme – au pierit peste 30 de mii de ostasi, iar alti 25 de mii au fost raniti. Pierderile armatei Puterilor Centrale au fost si mai mari – peste 60 de mii de morti, raniti si disparuti.
Cu aceasta batalie s-au incheiat definitiv actiunile ofensive ale cotropitorilor, batalia de la Marasesti fiind practic punctul de cotitura a razboiului pe frontul de Est. Generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I-a, este cel care le-a insuflat militarilor sai enormul spirit de sacrificiu de care au dat dovada in fata celor 1200 de tunuri masate de adversari.
Este drept, militarii romani mai erau motivati si de promisiunea facuta de Regele Ferdinand, potrivit careia la finalul razboiului vor primi pamant. Generalul Grigorescu se distinsese deja in primele batalii de la Oituz. In plan personal, viata sa arata ca un roman concentrat in jurul unui nume: Elena. Si-a pierdut tatal la o varsta frageda, a inceput scoala de medicina, dar a renuntat si a continuat cu scoala militara.
Din cauza dificultatilor materiale a fost nevoit sa dea si meditatii, ocazie cu care avea sa o intalneasca pe sotia sa, Elena Arapu. Au avut 5 copii! Numai ca la Oituz o intalneste pe Elena Negropontes, in casa careia isi instalase comandamentul in 1916. Din relatia lor a mai rezultat un copil. Elena Negropontes era fiica unuia dintre cei mai bogati oameni din Romania. Un urmas al acestei familii, peste ani, John Negropontes, va deveni chiar director al CIA, fiind considerat mana dreapta a presedintelui George Bush.
Imediat dupa casatorie, Eremia Grigorescu a devenit nasul de cununie al unui subordonat, Ion Tampeanu cu o alta Elena, Elena Lupescu. Exact, acea Elena care avea sa joace un rol nefast in istorie in rolul de amanta si apoi nevasta a regelui Carol al doilea. La un an de la terminarea razboiului, intreaga tara primea o veste ingrozitoare. Generalul – erou Eremia Grigorescu murea in urma unei infectii galopante. Va fi inmormantat initial, alaturi de ostasii sai, intr-un cimitir de la Marasesti, apoi osemintele sale sunt transferate, la finalizarea lucrarilor, in cripta centrala a Mausoleului. Terenul pentru construirea mausoleului fusese donat chiar de socrul generalului Eremia Grigorescu, George Negropontes. GENERAL EREMIA GRIORESCU 1863 – 1919