
La Muzeul Național de Artă al României este deschisă până la finele lunii ianuarie, cu ocazia Centenarului, expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”.
Plasată la parterul Galeriei Naționale, expoziția se bucură de o scenografie excepțională, sugerând prin construcție și cromatica sumbră, atmosfera întunecată și apăsătoare a tranșeelor.
Pe simeze sunt reunite peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați, printre care Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea. Aceste lucrări vor putea fi regăsite într-un catalog ce urmează să fie lansat anul acesta.
Expoziția Atelier de front. Artiști români în Marele Război (Video)
Expoziția aduce în prim plan pagini emoționante din epopeea Marelui Război, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate din istoria omenirii.
„Creațiile redau dramele oamenilor mărunți, ale celor care luptă uneori fără arme, uniforme sau pregătire militară. Această mică istorie oglindește eroismul supraviețuirii care, repovestit în alți termeni și glorificat, devine ulterior parte a marii ISTORII”, spune curatorul Alina Petrescu.
Caracterul evident istoric al expoziției pune în lumină plastica românească.
După un tur ghidat prin Galeria Națională, curatorul Alina Petrescu ne-a acordat un scurt interviu despre acest eveniment dedicat Centenarului, pe care îl redăm integral mai jos.
Interviu cu Alina Petrescu despre expoziția Atelier de front. Artiști români în Marele Război (Video)
Alina Petrescu: „Expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” a fost realizată pentru a comemora 100 de ani de la Primul Război Mondial, dar, având în vedere faptul că expoziția ne înfățișează lucrări ale artiștilor imobilizați putem face o conexiune cu războiul pentru reîntregirea neamului, cu Marele Război.
Catalogul va apărea în acest an și va fi dedicat Centenarului Marii Uniri, cu o contribuție a lui Adrian Silvan Ionescu, un mare cercetător de la Institutul de Istorie Artelor și directorul Institutului de Istorie Artelor. În această expoziție am făcut o selecție reprezentativă de lucrări care să înfățișeze diverse episoade din Primul Război Mondial. Domnul Romașcanu, ministrul Culturii, a considerat ca această lucrare anunță anul Centenarului, deci a fost prima manifestare care a anunțat anul Centenarului, și în acest sens văd o oarecare conexiune între evenimentul de față, care a fost deschis pe 23 august 2017, și anul Centenarului.”
Reporter: Cum este valorificată acum, la 100 de ani de la Unire, opera acestor artiști?
Alina Petrescu: Opera acestor artiști este valorificată destul de bine mai ales dacă vorbim despre Tonitza, dar sunt și artiști care sunt mai puțini cunoscuți și despre care nu s-a scris aproape nimic în acest context al Primului Război Mondial.
Reporter: Câte lucrări au fost expuse aici, la Muzeul Național de Artă al României?
Alina Petrescu: Au fost expuse în jur de 127 de lucrări, picturi, sculpturi, lucrări de grafică și documente.
Reporter: Câte persoane au vizitat până acum Galeria?
Alina Petrescu: În București au vizitat până acum în jur de 1800 de persoane, dar la cealaltă expoziție care a făcut manifestare conexă a acestei expoziții, la Museo Centrale del Risorgimento din Roma, am avut în jur de 18.000 de vizitatori.