George enescu - geniul muzicii romanesti

Sunt putini romani care au reusit sa se impuna in arta la un nivel universal – unul dintre ei este George Enescu.

Copilaria sa prefigura intr-un fel cariera ce avea sa vina. La doar 4 ani canta la vioara, iar la 5 dadea primul sau concert, sub privirile uimite ale specialistilor. Acestia aveau sa ii indrume parintii, pe care i-au incurajat sa il trimita pe micul Jurjac la conservatorul de la Viena. Sta acolo pana la 12 ani si atrage atentia publicului si a presei asupra geniului sau. Apoi, pleaca la Conservatorul din Paris si isi continua seria de concerte la vioara si pian… Se amplifica si activitatea sa componistica.

La 15 ani compunea deja Poema Romana si primea recunosterea internationala. Enescu a avut norocul sa descopere de mic, de la lautarii din satul sau, filonul folcloric. Poate ca asta este ceea ce il deosebeste radical de compozitorii epocii sale. In lucrarile enesciene sunt usor de recunoscut balade, hore si cantece pe care le-a ascultat la marii lautari ai momentului, Anghelus Dinicu, Cristache Ciolac sau Nicolae Chioru. Sunt fabuloase transpunerile sale folclorice, care au ridicat in picioare publicul din Germania, Ungaria, Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Enescu are si o prodigioasa cariera pedagogica, Yehudi Menuhin fiind doar unul dintre cei care i-au purtat recunostinta vesnica pentru cele invatate. Dupa recunoasterea internationala, Enescu se intorcea deseori in tara. Regina Elisabeta nu concepea o serata la Peles fara ca Enescu sa nu cante.

Acolo a cunoscut protipendada bucuresteana si a intrat in malaxorul de invidie si vorbe ascunse, nu intotdeauna bune… In timpul primului razboi mondial George Enescu a vizitat spitalele cu raniti si le-a alinat suferintele cantandu-le… Intr-o noapte de Revelion, Enescu o intalneste pe Maruca Cantacuzino.

Dragostea dintre ei este fulgeratoare! Maruca, un personaj fabulos, fosta sotie a printului Mihail Cantacuzino era, la randul ei, o apropiata a Casei Regale. Era de o frumusete rapitoare si apriga in iubire, muzicianul iertandu-i insa toate escapadele. Se vorbeste chiar de o similitudine a relatiei lor cu cea dintre Eminescu si Veronica Micle.

Enescu fiind plecat la Paris, unde e pe cale sa finalizeze opera Oedip, Maruca este parasita si de filozoful Nae Ionescu, asa ca printesa incearca sa se sinucida, turnandu-si acid pe fata. Din acel moment, putini sunt cei care i-au mai vazut chipul, printesa purtand intotdeauna un voal pe fata. Enescu si Maruca se casatoresc si imediat dupa razboi parasesc definitiv Romania.

Departe de tara, traindu-si tumultoasa iubire, Enescu se stinge in 1955 si este inmormantat la Paris. Muzica sa nu poate fi uitata insa si este meritul Festivalului Enescu de la Bucuresti ca o radiaza generatiilor viitoare.

GEORGE ENESCU (1881 – 1955)