
Daca un om ar fi caracterizat de un singur cuvant, in dreptul lui George Valentin Bibescu ar fi scris, cu siguranta, cuvantul “aventura”!
S-a nascut in 1880 si era nepotul domnitorului Tarii Romanesti, Gheorghe Bibescu. In tinerete, a fost pasionat de automobilism fiind, spun unii, primul automobilist roman. A calatorit mult la volan, strabatind Europa in lung si in lat. Apoi, a aparut avionul si s-a indragostit iremediabil.
Este posesorul livretului de pilot cu numarul 20 in lume! Era prieten cu ilustrul Louis Bleriot, pe care il convinge sa vina la Bucuresti sa faca o demonstratie. Cu acea ocazie, liderii Romaniei sunt convinsi ca intr-un viitor razboi aviatia ar putea fi decisiva, asa ca il sprijina pe Bibescu sa faca o scoala de pilotaj, la Cotroceni. Si, intr-adevar, primul razboi mondial gaseste Romania printre putinele tari din lume cu aviatie militara organizata.
Nu uita de prima iubire, automobilismul, iar in 1929 traverseaza Sahara pornind de la Dakkar. Exact… De la George Bibescu a venit ideea organizarii celebrului raliu Paris – Dakkar. Insa aviatia il mistuia. Si se arunca in cele mai nebunesti aventuri in aer. Asa avea sa fie traseul pe care si-l propusese, in 1931, Paris – Roma – Atena – Bagdad – Calcutta – Saigon.
Numai ca incercarea temerara a echipajului condus de Bibescu se va sfarsi tragic in India, unde avionul a fost atacat, pur si simplu, de vulturi. Avionul s-a prabusit, iar printul Bibescu a fost ranit grav, avand numeroase arsuri. In acea aventura murea un alt pilot roman, Radu Beller. In plan personal, Bibescu traia de multi ani o aventura conjugala de poveste – se casatorise cu Martha Bibescu, pe cand aceasta avea doar 16 ani, cea care avea sa devina o mare scriitoare. Mariajul lor, plin de infedilitati de o parte si de cealalta, era favoritul barfelor la cel mai inalt nivel, inclusiv al Casei Regale.
Si George Bibescu dar si sotia sa Martha au fost in prim-planul cancanurilor vremii, povestile de amor cu printese sau cu printi, scriitori, inclusiv cu Regele Ferdinand, oripilind lumea buna. Desi au trecut prin doua incercari de divort, Martha i-a ramas prietena lui George Bibescu, pe care il va ingriji pe patul de moarte, in 1940.
In urma printului Bibescu raman insa si azi cateva semne. Printre ele, Palatul Mogosoaia, pe care l-a facut cadou Marthei, a infiintat Aeroportul Baneasa pe pamantul familiei si Aeroclubul Romaniei, institutie aflata si acum in functiune, care promoveaza cu cinste aripile romanesti.
GEORGE VALENTIN BIBESCU (1880 – 1941)