Gheorghe dinica lord si vagabond

„Nu trage, dom’ Semaca! Sunt eu, Lascarica!”

„Ce tara mica! Cateva mese!”

„Mana-ntinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic!”

“Sa fim profesionisti, ce dracu?”

Toate aceste replici au un numitor comun: sunt spuse de Gheorghe Dinica, un actor genial.

Copilaria i-a fost marcata de saracie si razboi. A scapat cu viata uimitor in momentul in care o bomba a cazut peste casa parintilot sai din Giulesti. A iubit teribil filmul – poate ca este actorul roman care a jucat in cele mai multe pelicule, aproape 100! A intrat tarziu la Teatru, la clasa Dinei Cocea, la varsta maxima la care mai putea sa devina student la IATC.

Aproape 50 de ani a jucat pe scena Teatrelor de Comedie, Bulandra si National. Spre finalul carierei, arta sa era recunoscuta si devenea societar al Teatrului National. Din cauza infatisarii sale, Dinica a fost distribuit aproape in exclusivitate in roluri de “rau”. Tocmai de aceea a si scapat de obligativitatea de a recita poezii glorificatoare la adresa comunismului sau a familiei Ceausescu. A jucat in cele mai de succes filme ale cinematografiei romane – in Dacii, Columna, Felix si Otilia, seria filmelor politiste regizate de Sergiu Nicolaescu, Osanda, Prin cenusa imperiului, Secretul lui Bachus, Secretul lui Nemesis, Filantropica…

Vocea sa unica, privirea piezisa, dar mai ales modul in care reusea sa transmita diverse stari i-a facut pe unii sa spuna ca Dinica este Robert de Niro al Romaniei. Si, cu siguranta, ar fi fost un star universal daca juca la Hollywood. Nu a fost sa fie, asa ca a trait si vremuri grele in cariera sa.

Imediat dupa Revolutie, cand viata actorilor a devenit aproape imposibila, Gheorghe Dinica a trait din desene animate, fiind vocea tatalui lui Donald Duck. Dinica nu a fost doar un mare actor. In ultima parte a vietii, cand impreuna cu Stefan Iordache, Stefan Banica si Dumitru Rucareanu, descoperise crasma Sarpele Rosu, a inceput sa cante alaturi Nelu Ploiesteanu.

A fost convins sa imprime cateva albume de romante si muzica lautareasca, avand un succes urias. S-a dedicat actoriei cum putini au facut-o. S-a casatorit abia la 60 de ani cu Gabriela, cea care avea sa ii vegheze cariera pana la final. Gheorge Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, a murit la 75 de ani.

A fost condus pe ultimul drum de mii de oameni care l-au admirat pe cel care spunea despre sine, strangandu-si existenta intr-un cantec, ca “Sunt vagabondul vietii mele”.

GHEORGHE DINICA (1933 – 2009)