maiorul ignat eroul de la marasesti

Una dintre cele mai inaltatoare pilde de eroism din timpul primului razboi mondial este cea a maiorului Grigore Ignat, comandantul unui grup de mitraliori din cadrul Regimentului 51/52 Infanterie.


Situatia incredibil de grea a Armatei Romane, a carei linie a frontului in momentul intrarii in razboi in 1916 era de aproape 1200 de kilometri, a facut ca trupele sa fie permanent mutate. Astfel, grupul de mitraliori condus de maiorul Ignat a luptat la Cobadin, in Dobrogea, dar si in Oltenia, in momentul in care romanii incercau sa faca fata tavalugului nemtesc.

Istoricul Michel Barrett considera ca ofensiva germana din Oltenia este precursorul blietzkrieg-ului de mai tarziu, din cel de-al doilea razboi mondial.

De altfel, in armata germana care a trecut muntii Carpati si a ajuns in Oltenia au luptat si doua personaje extrem de importante peste numai doua decenii, in armata lui Hitler: Erwin Rommel si Friedrich Paulus. Barladeanul Grigore Ignat s-a facut remarcat in aceste doua batalii din Dobrogea si Oltenia. Insa marea lupta avea sa o dea la Marasesti.

Cunoscuta fiind capacitatea sa militara, i s-a dat in aparare un punct vital, numit Razoare.

In ziua de 6 august 1917, grupul de 180 de mitraliori condus de catre Ignat a facut fata unei forte de trei ori mai mare. Rand pe rand, mitraliorii din subordinea lui Ignat erau ucisi, insa ceilalti camarazi ii reasezau pe marginea transeelor si trageau si cu mitralierele lor.

Au creat astfel impresia ca romanii sunt inca multi in apararea pozitiei lor. Ore intregi au rezistat atacurilor, pana la unul. Insusi Grigore Ignat a fost descoperit de nemti sub un maldar de corpuri. Murise, insa avea in continuare mitraliera in brate.

Un singur om a supravietuit din compania lui Ignat – sublocotenentul Teodor Grigoriu. Declarat mort de catre armata romana, a fost de fapt ranit grav la cap, recuperat de nemti si operat la Focsani.

A fost dus apoi intr-un lagar iar dupa razboi a revenit in tara. A ajuns chiar general si a trait pana in 1974. Numele sau este trecut la Mausoleul de la Marasesti alaturi de cel al camarazilor sai si al comandantului sau, maiorul Grigore Ignat.

 

GRIGORE IGNAT  1889 – 1917