HELMUTH DUCKADAM - Eroul de la sevilla

De 5 minute a avut nevoie Duckadam pentru a ramane in istoria fotbalului. Atat a durat calvarul loviturilor de la 11 metri de la Sevilla, la finala de Cupa Campionilor dintre Steaua si Barcelona – doar 5 minute. Duckadam a reusit atunci sa apere 4 penalty-uri, o performanta care rezista si acum in Cartea Recordurilor.

Avea 27 de ani si facea parte dintr-un lot pe care si copiii il stiau ca pe o poezie: Duckadam, Barbulescu, Belodedici, Bumbescu, Iovan, Stoica, Boloni, Balan, Balint, Majearu, Lacatus, Piturca, Stangaciu, Radu II, Iordanescu. Duckadam a inceput fotbalul la Semlac, localitatea aradeana in care s-a nascut in 1956.

Pana sa ajunga la Steaua a mai jucat in Divizia A la UTA. Nu a fost un portar spectaculos, nu avea nebunia lui Rica Raducanu si nici paradele fabuloase ale lui Iordache, un alt portar de legenda al Stelei, caruia Duckadam i-a fost rezerva la inceputurile sale in Ghencea. Duckadam era insa un portar sigur, care gresea putin, avea un plasament bun si o buna priza la minge. Si mai avea ceva, niste fundasi care formau o aparare despre care in zilele noastre s-ar putea spune ca era… beton.

Dupa un parcurs remarcabil in Cupa Camionilor Steaua avea sa joace finala impotriva Barcelonei. A fost 0 – 0 dupa 90 de minute si prelungiri, si s-a ajuns la loviturile de la 11 metri. Iar atunci ceva nemaintalnit s-a intamplat – Duckadam a respins lovitură dupa lovitură in fata unor jucatori faimosi ai Barcelonei.

Castigarea Cupei Campionilor de catre Steaua a fost considerata una dintre cele mai mari victorii din toate timpurile in sportul romanesc. Un val urias de simpatie a cuprins performanța Stelei, oamenii au iesit cu miile in strada, i-au asteptat pe jucatori la aeroport si insusi Ceausescu i-a decorat pe jucatori si antrenori. Iar la primul meci de dupa finala, la un banal meci cu Progresul in Cupa Romaniei, la care au venit 80 de mii de spectatori, Duckadam a dat si un gol evident, din penalty.

Din nefericire, cariera lui Duckadam se va incheia rapid din cauza unui anevrism la bratul drept. S-a spus atunci ca a fost impuscat de Nicu Ceausescu la o vanatoare, pentru ca era gelos pe popularitatea portarului.

O alta varianta ar fi fost ca a fost impuscat tot de catre Nicu Ceausescu pentru ca Duckadam primise cadou un Mercedes de la presedintele lui Real Madrid, iar fiul dictatorului isi dorea acea masina. Erau niste fabulatii, dar astfel crestea legenda Eroului de la Sevilla. Dupa ce s-a retras, Duckadam a lucrat ca vames, a plecat un an in Statele Unite, iar apoi s-a intors in fotbal. Astazi, lucreaza la echipa patronata de Gigi Becali, spre furia fostilor colegi cu care a castigat Cupa Campionilor.