
In Sighisoara lui natala, i s-a spus Oberth Nebunul, pentru ca parea ca viseaza cu ochii deschisi si spune numai prostii.
In copilaria sa, la inceputurile secolului trecut, Hermann Oberth vorbea despre rachete, desi abia peste zeci de ani acestea aveau sa implineasca visul omului de a zbura in spatiu.
Devora romanele de aventuri stiintifico – fantastice ale lui Jules Verne. Apoi, dupa ce mai trecuse de cateva capitole de matematica si fizica, citea cu creionul in mana si il corecta pe Jules Verne. Practic, ii demonta cartile… La 14 ani deja construise un prim model de racheta. A plecat la studii la Munchen si, paradoxal, a facut medicina.
Dupa experienta ca medic de front in primul razboi mondial, si-a jurat ca nu va mai practica medicina vreodata si sa intors din nou la Universitatea din Munchen, la Facultatea de fizica. Nu a apucat sa isi dea doctoratul, lucrarea sa, evident despre rachete, fiind considerata o prostie. A renuntat la doctorat, dar cu aceeasi lucrare a sustinut licenta la Babes Bolyai, la Cluj.
Tot Romania avea sa ii acorde credit, de aceasta data Regele Carol al II-lea ii dadea acordul lui Hermann Oberth de a construi rachete la Sibiu. A experimentat cateva modele, una dintre ele fiind cu combustibil solid, capabila sa zboare. Oamenii de stiinta recunosc ca in ziua de azi, cateva sute de idei ale lui Herman Oberth se regasesc in rachetele care transporta oameni si materiale in spatiu. Din nefericire, ideile sale s-au regasit si in sinistrele rachete V-2 ale lui Hitler, care au lovit de mii de ori Londra si alte orase europene.
Aceste rachete, capabile sa loveasca tinte la 400 de kilometri, sunt precursoarele rachetelor balistice de azi. Trebuie mentionat insa ca Oberth nu a lucrat efectiv la V-2, ci doar i s-au folosit ideile. Dupa cel de-al doilea razboi mondial a lucrat in Elvetia, in Germania, in Italia si in Statele Unite, la NASA, unde a contribuit la realizarea primei expeditii pe Luna!
Primul astronaut roman, Dumitru Prunariu, l-a cunoscut pe Hermann Oberth si isi aduce aminte de umorul acestuia dar si cuvintele pline de dragoste pentru Romania.
Hermann Oberth, unul dintre parintii astronauticii, a murit in decembrie 1989, in apropiere de Nurenberg.
HERMANN OBERTH (1894 – 1989)