Horia Agarici - Vânătorul de Bolșevici

Horia Agarici este unul dintre eroii Aviatiei Romane din cel de-al doilea razboi mondial.


Faptele sale de glorie au fost chiar tema unui cantec al lui Gherase Dendrino, foarte la moda in acele timpuri, cantec facut pe versurile unei alte celebritati, Pastorel Teodoreanu: “a plecat la vânătoare Agarici,/ A plecat ca să vâneze bolşevici”.

Despre Horia Agarici s-a spus ca a salvat orasul Constanta in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Intr-o zi de iunie 1941, Escadrila 53 Vanatoare, cea care avea misiunea de a apara Dobrogea impotriva bombardamentelor sovietice, era plecata in misiune spre Galati. Pe aerodromul de la Mamaia era un singur avion, defect – cel al tanarului pilot Horia Agarici. In acele momente 5 bombardiere rusesti au atacat Constanta, avand misiunea sa distruga portul. Desi cu avionul defect, Agarici s-a incumetat sa atace singur formatiunea sovietica.

Martorii descriu eroismul lui Horia Agarici, care a doborat trei dintre avioane, celelalte doua renuntind la misiune. Aceasta misiune il va aduce pe Horia Agarici in atentia presei dar si a superiorilor – a fost imediat decorat cu Medalia Aeronautica, Ordinul Coroana Romaniei, Virtutea Militara si Crucea de Fier germana, fiind avansat si la gradul de capitan. Apoi s-a intamplat ceva tipic romanesc – invidia I-a facut pe sefii aviatiei sa il transfere pe Agarici la Brasov, in functia de pilot de incercare. A stat acolo cateva luni bune, dupa care s-a reintors pe front si a continuat sa doboare avioanele sovietice, intocmai ca in cantecul lui Dendrino. Soarta sa este asemanatoare cu a multor eroi din cel de-al doilea razboi mondial.

Dupa trecerea in rezerva, comunistii il degradeaza si ii interzic dreptul de a mai activa in aviatie. Ajunge si in temnitele regimului, de unde scapa in 1964, cu ocazia gratierii detinutilor politici. Culmea, reabilitarea sa nu vine urmare a unui gest facut de catre statul roman, ci din dorinta unui general sovietic. Acesta vine la Constanta spre finalul anilor 60 si le spune autoritatilor comuniste romane ca el este in viata datorita unui gest de cavalerism extrem de rar.

Horia Agarici, intr-una dintre misiuni, observa ca avionul cu care se confrunta nu mai are munitie si ii face semn pilotului sovietic ca renunta la lupta, pentru a nu ucide un om lipsit de aparare.

Abia dupa relatarea generalului sovietic, statul roman il reabiliteaza pe Horia Agarici.

In 1982, acesta moare si este ingropat cu onoruri militare. Escadrila 53 Vanatoare avea sa renasca peste ani – numele sau este purtat acum de prima escadrila de avioane F-16 din dotarea Aviatiei Romane, cantonata la Baza Aeriana Borcea.

HORIA AGARICI 1911 – 1982