Hotelul Francez a fost una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, reprezentative pentru „Micul Paris”, cum era numit Bucureștiul în perioada interbelică.

Cladirea a fost construită în 1881, pe Calea Victoriei, în zona aflată între Palatul Casei de Depuneri (CEC) și actualul Magazin Victoria şi a purtat mai multe nume, de-a lungul timpului: Hotel de FranceHotel Lafayette şi Hotelul Francez.

Având o arhitectură belle-epoque şi un stil pur parizian, Hotelul Francez era unul dintre cele mai cochete la vremea respectivă. La parter găzduia o renumită berărie a oraşului, „Berăria Vârful cu Dor”, iar alături se aflau Galeriile Lafayette, pe locul Magazinului Victoria de astăzi, un adevărat „mall” al epocii interbelice.

Astfel că cele trei se numărau printre locurile cele mai „la modă” şi, implicit, cele mai frecventate de pe Calea Victoriei.

Frumoasa clădire a fost avariată de cutremurul din 1940, dar a rămas în picioare cu ajutorul unor bârne de lemn care îi susțineau parterul. Pentru că nu s-a realizat o reconsolidare serioasă a clădirii, la cutremurul din 1977, latura dinspre intersecția străzii Lipscani cu Domnița Anastasia s-a prăbușit.

Edificiul a fost demolat doi ani mai târziu, cu toate că specialiștii vremii erau de părere că ar fi putut fi refăcut.

Pe locul lui, a rămas teren viran până la începutul anilor ’90, când aici a fost ridicat sediul Bucharest Financial Plaza. Astfel că, în prezent, şirul clădirilor de patrimoniu de pe Calea Victoriei este întrerupt de această costrucţie din sticlă şi oţel.

 

Autor: Monica Cosac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *