
In exceptionala sa Cronologie a Bucurestilor, istoricul Gheorghe Parusi consemneza faptul ca in 1792, o mare epidemie de ciuma izbucneste la Bucuresti.
Sunt adusi cativa medici straini care nu fac fata epidemiei, insa solutia suprema a domnitorului Mihai Sutu este aducerea unor moaste din Macedonia, pe bani foarte multi. In pofida acestor masuri, in Bucuresti mor peste 10 mii de oameni din totalul de aproximativ 60 de mii! Aceasta epidemie va ramane in memoria colectiva si va da startul unor masuri sanitare fara precedent, in special in ceea ce priveste igiena.
Aveau sa treaca peste 100 de ani de frica, de alte epidemii, pana cand raze de speranta se iveau. Iar solutiile nu mai erau reprezentate de aducerea unor moaste ci de increderea acordata unor oameni de stiinta, precum Ioan Cantacuzino. Scolit la Paris, Cantacuzino se intoarce in tara si, in urma unor cercetari stiintifice revolutionare, reuseste sa creeze, printre altele, un vaccin antiholeric. Chiar si in ziua de azi, in zone de pe intreaga suprafata a globului inca se foloseste acest vaccin, descoperit de Ioan Cantacuzino. Datorita lui, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus vaccinarea profilactica a copiilor impotriva tuberculozei. Si tot datorita lui Cantacuzino, in timpul primului razboi mondial este micsorat semnificativ numarul victimelor epidemiilor de holera, malarie si tifos exantimatic.
Ioan Cantacuzino nu a fost doar un om de stiinta genial, ci si un lider al timpurilor sale. Legea Sanitara din 1910 ii purta chiar numele, si prevedea, printre altele, ca diversele posturi sa fie ocupate de medici numai prin concurs si doar dupa un stagiu de pregatire.
Cu aceasta ocazie, salariile medicilor au fost crescute, astfel incat acestia deveneau nu numai o elita intelectuala ci aveau si o situatie materiala foarte buna. Ioan Cantacuzino este considerat si unul dintre marii profesori pe care i-a dat Romania. In epoca, se vorbea chiar de o veritabila Scoala Cantacuzino. Insa marea realizare a lui Ioan Cantacuzino este institutul care ii poarta numele, acolo unde timp de zeci de ani, in Romania, s-au produs vaccinuri si seruri.
La mai putin de 90 de ani de la moartea lui Ion Cantacuzino, din Romania au plecat zeci de mii de medici din cauza conditiilor mizerabile din sistemul de sanatate, in ultimii doi ani au murit zeci de copii din cauza lipsei vaccinurilor antirujeolice.
IOAN CANTACUZINO (1863 – 1934)