ION I.C. BRĂTIANU Premierul marii romanii

Poate ca niciodata Romania nu va mai avea un om politic de marimea lui Ion I.C. Bratianu, Ionel Bratianu cum i se spunea in epoca.

 

 

“Sfinxul”, cum era poreclit, a pornit in viata politica purtind pe umeri responsabilitatea ducerii mai departe a numelui care daduse deja mari oameni politici – familia Bratianu. Apoi, a purtat pe umeri soarta unei natiuni. Datorita inteligentei si intransigentei sale, i s-a spus chiar Regele neincoronat. Si totul, pornind de aici, din aceasta declaratie programatica: „Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” Ionel Bratianu a fost prim-ministru al Romaniei in cele mai grele momente ale tarii. Daca dadea gres, Romania nu ar fi existat in forma aceasta.

Cine stie cum s-ar fi numit acest teritoriu si care ar fi fost limba oficiala… Ionel Bratianu a fost prim-ministru al Romaniei de 5 ori, de cate doua ori ministru al apararii si de externe si de trei ori ministru de interne. Insa doar unul dintre mandatele sale ca premier, cel dintre 1914 – 1918, ar fi fost de ajuns pentru a fi considerat cel mai mare om politic roman al tuturor timpurilor.

Practic, din punct de vedere politic a condus Romania in timpul primului razboi mondial, contributia sa la infaptuirea Marii Uniri fiind covarsitoare. A fost atat de puternic incat i-ar fi spus Reginei Maria, enervat la un moment dat, ca ar putea sa proclame Republica. Ca presedinte al Partidului National Liberal timp de 18 ani, a sustinut mari reforme ale statului roman.

I se datoreaza in mare parte reforma agrara si reforma electorala. Dar momentul sau politic culminant poate fi participarea ca lider al delegatiei Romaniei la Conferinta de pace de la Paris. A trecut acolo cateva examene.

Bratianu a raspuns magistral la intrebarile “de ce Romania a fost neutra timp de doi ani de la inceperea razboiului?” si “de ce a semnat Romania o pace separata cu fostii dusmani in februarie 1918?” Apoi, a convins marile puteri, cu toate argumentele si diplomatia de care era in stare, de ce sunt corecte revendicarile teritoriale ale Romaniei. Gratie si lui Bratianu, s-a nascut Romania Mare.

Dincolo de marele om politic, Bratianu a fost si un mare iubitor al femeilor. Despre aventurile sale vuiau cercurile politice. Cu Maria Moruzi a fost casatorit doar o zi, cat sa il recunoasca pe fiul sau, Gheorghe Bratianu. A doua sotie a fost Eliza Stirbei, nepoata ultimului domnitor al Valahiei. Insa dragostea cea mare a fost insasi Regina Maria – datorita acestei relatii, Bratianu a putut sa il influenteze in mod categoric in decizii pe Regele Ferdinand.

A murit fulgerator in 1927, in plina glorie politica, fiind inmormantat in biserica Bratienilor din satul sau natal Florica, din judetul Arges. ION I.C. BRATIANU (1864 – 1927)