
I s-a spus „Pasărea măiastrăˮ, „Privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”, a fost adorată de români pentru vocea şi pentru cântecele ei, iubită de bărbaţi celebri pentru frumuseţea şi pentru firea ei pătimaşă. Mai puţini ştiu, însă, că Maria Tănase s-a iubit cu un spion francez şi că şi-a vândut averea ca să-l scape pe acesta de închisoare.
L-a cunoscut pe jurnalistul Maurice Negre spre finalul anilor ′30, după ce deja se lansase şi cânta la restaurantul „Coşnaˮ din Piaţa Buzeşti. Maurice era un bărbat frumos, înalt şi distins şi, pentru o vreme, cei doi au format unul dintre cele mai „bine”cupluri din Bucureştiul interbelic.
Corespondent al Agenţei Havas, Maurice Negre era, de fapt, agent al Serviciului de spionaj francez, trimis în România în contextul în care atmosfera în Europa începuse să se încingă în acei ani de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar Franţa avea nevoie de informaţii.
O vreme, cât ţara noastră a fost aliata Franţei, activitalile lui extrajurnalistice au fost trecute cu vederea. În toamna anului 1940, însă, sistemul de alianţe se schimbă, iar Maurice Negre a fost arestat la Bucureşti sub acuzaţia de spionaj, judecat, condamnat la muncă silnică pe viaţă şi încarcerat la Aiud. Ulterior, pedeapsa îi este redusă la 10 ani.
Se spune că, din dragoste pentru Maurice, Maria Tănase a făcut tot posibilul să-l scape din închisoare: a bătut pe la toate uşile, a cerut ajutorul admiratorilor ei, ba chiar şi-ar fi vândut bijuteriile şi blănurile ca să obţină bani pentru a corupe anumiţi funcţionari. Se mai spune că, în schimbul eliberării iubitului francez, Maria ar fi acceptat chiar să devină spion.
Tot în anul 1940, şef al serviciului român special de informaţii (SSI) fusese numit Eugen Cristescu, iar Maria Tănase devine iubita lui. Nu se ştie dacă noul şef al SSI îi dăduse artistei misiunea să continue relaţia cu Negre, să facă demersuri pentru a-l elibera şi să-l viziteze pentru a obţine informaţii sau dacă, dimpotrivă, Maria Tanase a făcut o înţelegere cu Cristescu, acceptând să fie agentă SSI în schimbul libertăţii iubitului ei. Cert este că, în 1941, Maurice Negre a fost eliberat şi s-a întors în Franţa, iar idila lor s-a sfârşit.
La fel de sigur este că, în 1941, Maria ajunge în Turcia pentru a susţine mai multe concerte alături de orchestra condusă de Grigoraş Dinicu şi este văzută, la Istanbul, în compania unui personaj cunoscut serviciilor secrete, Alfred de Chastelain, rezidentul spionajului britanic în România.
„Se pare că celebra cântăreaţă i-a facilitat lui Cristescu, într-o perioadă destul de dificilă, unele schimburi de informaţii cu o serie de diplomaţi americaniˮ, spune istoricul Cristian Troncotă, autorul mai multor cărţi despre serviciile secrete.
După Al Doilea Război Mondial, jurnalistul Maurice Negre a ajuns director al Agenţiei France Press (1946-1949 şi 1950-1954). Persecutată de regimul din ţară, Maria Tănase i-a scris şi i-a cerut ajutorul, dar scrisorile ei au rămas fără răspuns.
Autor: Monica Cosac
sursa foto: ondrejkovics-sandor.com