
Acest monument emblematic al Bucurestilor, dedicat personalului CFR căzut la datorie în timpul Primului Război Mondial, se află în Piața Gării de Nord. Este opera sculptorilor Cornel Medrea și Ion Jalea și a fost inaugurat în anul 1923. Grupul statuar a fost turnat în Fabrica V.V. Rășcanu.
Ion Jalea a fost unul din cei mai cunoscuți sculptori romani. În timpul Primulului Război Mondial își pierde mâna stangă, fiind nevoit să sculpteze pentru tot restul vieții numai cu mâna dreaptă. A avut o operă bogată cuprinzând portrete, compoziții statuare inspirate din legendele populare, mitologia antică sau evenimente istorice.
A fost președintele Uniunii Artiștilor Plastici, membru al Academiei, Artist al poporului.
Dintre lucrările sale amintim: „Lupta lui Hercule cu Centaurul” din Herăstrău,“Spiru Haret, din Piata Universitatii, medalionul „Bărbăția” de pe Arcul de Triumfdin București și bustul lui Mihai Eminescu, din Rotonda scriitorilor în Parcul Cişmigiu.
Ion Jalea a murit la București, în anul 1983, la venerabila vârstă de 96 de ani.
Transilvănean de origine, Cornel Medrea a studiat în Ungaria și Germania, stabilindu-se în final la București. A intreprins numeroase călătorii de studii în Italia, Franța și Iugoslavia. A fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București și membru corespondent al Academiei Române.
Împreună tot cu Ion Jalea, va realiza și reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești. Cornel Mendrea este autorul unor opere- reper în peisajul bucureștean: bustul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea de pe Șoseaua Kiseleff, bustul lui Ștefan Octavian Iosif, amplasat în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu, dar și medalioane ale voievozilor români din Palatul Regal.
Grupul central al Monumentului eroilor reprezintă un personaj alegoric – o femeie care simbolizează Patria care ține o cunună de lauri deasupra capului unui muncitor feroviar. În partea dreaptă este reprezentat un soldat luându-și rămas bun de la familie. Grupul din stânga reprezintă doi muncitori feroviari.
Pe fațada principală există înscripția: EROILOR CFR 1916-1918
Este un monument deosebit de frumos, care în trecut se bucura de un spațiu de protecție mult mai generos decât în zilele noastre, așa cum îl vedem în fotografiile din anii 60 ai secolului trecut.
Autor: Alin Saidac – istoric
Sursa foto: Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic