Andreea_Radu_2_suprema-jertfa-statuia-leu-bld-geniului

Aflat în imediata apropiere a Palatului Cotroceni, monumentul este închinat eroilor din arma Geniu a armatei române. Inaugurarea edificiului s-a făcut în anul 1929 în prezența Principelui Nicolae, în cadrul unei festivități la care au participat numeroase personalități.

Impunătorul grup statuar a fost executat de către sculptorul Spiridon Georgescu și este compus dintr-un soclu de piatră în vârful căruia stă un leu de bronz, simbolizând forța. La bază sunt infățisați în marime naturală patru soldați (ceferist, telefonist, pontonier, cercetaș) echipați de război, purtând uniforme ale armatei române din Primul Război Mondial. Pe fiecare latură a soclului se află basoreliefuri reprezentând momente din activitatea ostașilor de geniu.

Pe fața dinspre piață a soclului se găsește inscripția:

SPUNEȚI GENERAȚIILOR VIITOARE CĂ NOI AM FACUT SUPREMA JERTFĂ PE CÂMPURILE DE BĂTAIE PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI.

În vremea  de început a regimului comunist, inscripția a fost ciuntită, cuvintele pentru întregirea neamului fiind eliminate.  Sub inscripție se află un medalion de bronz cu următoarea dedicatie:

EROILOR DIN ARMATA GENIULUI 1913 (anul campaniei armatei romane în Bulgaria) 1916- 1919 (anii participării României în Primul Război Mondial)

Monumentul a fost construit la inițiativa generalului Constantin Ștefănescu Amza (1875-1964) în calitate de comandant al Școalelor și Centrului de instrucție a Geniului, în memoria celor peste o mie de ostași geniști căzuți pe câmpul de luptă în prima conflagrație mondială. Constantin Ștefănescu Amza este și intemeietorul Muzeului Militar Național, fiind și primul director al acestei instituții. A fost deputat, ministru de Razboi, președinte al societății de Radiodifuziune.

Se cuvine să spunem câteva cuvinte despre sculptorul Spiridon Georgescu. Născut în București, în anul 1887, și-a făcut studiile de specialitate în Italia (Carrara și Roma). A facut parte din societățile ,,Tinerimea artistică’’ și ,,Cercul artistic’’, participând în perioada interbelică la saloanele oficiale.  A decedat în anul 1974.

Astazi, ,,Leul,, este considerat un monument emblematic al Bucureștiului, un motiv de mândrie, dar și de pioasă aducere aminte pentru cei care s-au jertfit pentru un ideal: Marea Unire.

Autor: Alin Saidac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *