În 1906, când se împlineau patru decenii de la venirea în România a Regelui Carol I şi 25 de ani de la proclamarea Regalitului României, pe lângă alte numeroase manifestări care marcau aceste evenimente însemnate din istoria românilor, s-a luat decizia organizării unei „expoziţiuni naţionaleˮ la Bucureşti, la care să fie invitate să participe şi „unele naţiuni străineˮ.

Locul ales pentru acest mare eveniment, „Expozițiunea Generală București 1906ˮ, a fost pe dealul Trocadero (Dealul Filaretului), unde în prezent se află Parcul Carol. Proiectul de organizare a expoziţiei a fost aprobat în mai 1905, iar pe 6 iunie 1906 a avut loc inaugurarea, în prezenţa Regelui Carol I, alături de care se afla Regina Elisabeta, Principele Ferdinand şi Principesa Maria.

Practic, în doar 11 luni, aici a fost construit un adevărat oraş.

Centrul expoziţiei îl reprezenta Palatul Artelor. Edificiul a fost proiectat de Victor Ștefănescu și Ștefan Burcuș şi construit de către inginerul Robert Effingham Grant sub conducerea căruia se realizaseră și alte construcții importante, precum Podul Grant și Palatul Ministerului Agriculturii și Domeniilor din București.

Palatul Artelor adăpostea „Muzeul trecutului nostru”, al cărui scop a fost să conserve „tot ce privește neamul românesc, de la constituirea sa și până în prezent” (1906). Aici au fost expuse creațiile celor mai reprezentativi pictori români, între care Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ion Andreescu.

Sala centrală era dedicată sărbătoririi a „două figuri mari ale neamuluiˮ nostru: „primul Rege al României, Marele Domnitor Carol I” şi „Marele împărat Traian, la originea zămislirii naționalității româneˮ.

În anul 1919, Palatul a fost cedat Ministerului de Război, care a adăpostit în el expoziţiile şi patrimoniul viitorului Muzeu Militar, iar în 1923 în faţa edificiului a fost amplasat Mormântul Ostașului Necunoscut.

Clădirea a fost puternic afectată de un incendiu în 1938, iar apoi de cutremurul din 1940. Palatul fost demolat, în 1943, pentru a face loc „Cimitirului Eroilor Neamului”, un complex care urma să cuprindă Monumentul Eroilor Neamului, cimitirul propriu-zis şi câteva clădiri administrative. Şantierul a fost părăsit, însă, în 1944 şi a stat în paragină până în anii ’60.

În prezent, pe locul ocupat odinioară de Palatul Artelor se află Mausoleul din Parcul Carol, inaugurat în 1963.

autor: Monica Cosac

sursa foto: Biblioteca Digitala a Bucurestiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *