Serban_Gheorghiu_1_cec

La 10 minute de mers pe jos din punctul zero al Bucureștiului, Piața Universității, se află Palatul CEC, una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală, care atrage în special prin stilul arhitectural renascentist.

Palatul CEC, denumit la început Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, este o clădire care abundă de istorie, situată pe Calea Victoriei, promenada aristrocrației bucureștene.

Foto: Wikipedia

Terenul pe care a fost construit Palatul CEC a beneficiat, putem spune, de binecuvântare. Vreme de aproape 200 de ani, în acel loc au sălășluit mănăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare”, demolate în 1875, din cauza degradării, potrivit Wikipedia.

Cei care au pus piatra de temelie a noii clădiri, în iunie 1897, au fost Regele Carol I al României și Regina Elisabeta.

Realizat după planurile lui Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârșitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900.

Construcția are cinci cupole de sticlă, una în mijloc și patru așezate în colțuri. Acestea nu au doar rol estetic, ci ajută acustica. Sunetul se propagă pe verticală, astfel încât ceea ce se discuta la ghișee nu putea fi auzit de celelalte persoane.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Intrarea în palat este, de asemenea, spectaculoasă. Aceasta este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit.

Foto: Facebook/Palatul CEC

Camerele Palatului sunt înnobilate cu candelabre mari aduse de la Viena.

Cea mai elegantă încăpere rămâne Sala de consiliu. Distincția acesteia se vede de cum intri. Cu o înălține de opt metri, sala este decoarată cu lambriuri sculptate și panouri de mătase verde.

Foto: Tudor Cucic/danagont.ro

Picturile interioare au fost executate în perioada 1900-1913 de către Mihail Simonide. Dintre ele, se detașează tabloul alegoric „Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței”, dar și tabloul „Munca” de pe peretele aulei centrale.

Foto: Wikipedia

Arhitectura sa, față de cea a altor clădiri, nu a suferit din cauza războaielor și a cutremurelor care au avut loc de-a lungul anilor.

CEC Bank şi Muzeul CEC sunt acum gazdele Palatului CEC. Muzeul a fost deschis în anul 2005. Înăuntru puteţi găsi documente şi obiecte importante din istoricul instituţiei, dar şi expoziţii de artă.

CEC-ul, ca instițutie, a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza.

palatul-cec-simbol-arhitectural-al-bucurestiului-istoria-cladirii-somptuoase (7)

Foto: Facebook/Palatul CEC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *