Penes Curcanul și cu sergentul, zece

„Allah! Allah!” turcii răcnesc, / Sărind pe noi o sută. / Noi punem steagul românesc / Pe crâncena redută.”

Este un fragment din poezia Penes Curcanul, de Vasile Alecsandri.

Copiii inca o invatau la scoala cand notiunea de patriotism nu era rusinoasa iar Vasile Alecsandri nu era doar un exemplu despre exceptii la scrierea cu litera x. Penes Curcanul nu este un personaj fictiv, ci chiar unul dintre eroii Razboiului de Independenta din 1877 – 1878.

Se numea, de fapt, Constantin Turcanu si a fost un copil de tarani din Vaslui.

Din toata saracia, parintii au reusit sa il trimita cativa ani la scoala, astfel ca era printre primii copii care stiau sa scrie si sa citeasca din mahalaua in care traia.

La 20 de ani s-a inrolat voluntar in armata si avea sa participe activ la luptele din Bulgaria in razboiul ruso-turc in urma caruia Romania avea sa isi castige independenta.

Penes Curcanul a devenit legendar in urma asezarii drapelului romanesc pe una dintre redutele din jurul orasului Plevna, atunci cand a si fost ranit. “Apoi, când iarăşi m-am trezit / Din noaptea cea amară, / Colea pe răni eu am găsit / „Virtutea militară”!…”, continua Alecsandri poezia sa.

Intr-adevar, Penes Curcanul a fost decorat cu Virtutea Militara, dar si cu Steaua Romaniei in grad de cavaler de catre Regele Carol I. Chiar Penes Curcanul avea sa povesteasca intr-o scrisoare existentă la Arhivele Nationale filiala Gorj cum s-a intalnit cu poetul Vasile Alecsandri, cel care ii va dedica una dintre cele mai frumoase poezii de razboi din literatura romana.

“Plimbindu-mă pe Calea Victoriei, m-am întâlnit cu un domn care m-a întrebat de unde sunt, cum mă numesc, ce grad am şi dacă am fost rănit. I-am răspuns că sunt din oraşul Vaslui şi mă numesc  Constantin Ţurcanu, am gradul de sergent şi am fost rănit. În anul 1881, eu fiind eliberat, am văzut poezia «Plecat-am 9 din Vaslui şi cu sergentul 10».”

Asadar, Penes Curcanul nu este doar un personaj al inchipuirii unui mare poet, ci un erou aievea al poporului roman. Eroismul sau avea sa fie dovedit si in razboaiele balcanice, in razboiul pentru reintregirea neamului dar si in campania din anul 1919, impotriva Ungariei sovietice. Penes Curcanul este inmormantat la Vaslui, in fata monumentului dedicat Eroilor Razboiului de independenta.

 

PENES CURCANUL – CONSTANTIN TURCANU 1854 – 1932