Ridicat în 1898, pe Calea Victoriei, lângă Palatul Regal, Hotelul Splendid a fost considerat multă vreme cel mai mare şi mai modern hotel din Bucureşti.

Se afla pe locul situat la intersecţia prelungirii străzii Ştirbei Vodă de astăzi cu Calea Victoriei şi a fost ridicat pe locul fostului Hotel Orient. Până la mijlocul secolului IX, aici se găsea Hanul Piteşteanului. Dar, pentru că hanurile deveniseră desuete, acesta este modificat, devenind Hotel Orient.

În perioada 1925-1927, Hotelul Splendid este transformat total. Partea nordică este supraetajată, ansamblul devenind, astfel, cel mai mare hotel al Bucureştilor. Zece ani mai târziu, ghidurile vremii arată că încă mai pastra această supremaţie. Cu cele 250 de camere dotate modern şi luxos, Hotelul Splendid se regăsea printre clădirile moderniste ale arhitectului Arghir Culina. Hotelul este depăşit abia în 1939, când este inaugurat Hotelul Ambasador, cu cele 300 de camere ale sale.

Deşi renumit în perioada interbelică, Hotelul Splendid nu a avut o viață lungă. El a fost complet distrus în timpul bombardamentelor aeriene din 1944, o mare parte a locatarilor fiind ucişi atunci. Potrivit arhivelor, printre zonele peste care au fost lansate „covoare de bombe” se numără: Gara de Nord, cartierele Cotroceni, Griviţa şi Ghencea, Calea Victoriei şi Gara Băneasa.

„Se vedea arzând Athénée Palace, fum se ridica din alte părţi ale oraşului. Am ieşit cu Lena din hotel şi cu un sentiment de oroare ne-am îndreptat spre Athénée Palace care tot ardea, flăcări ieşeau de prin fiecare fereastră; ceva mai sus, pe Calea Victoriei, am văzut fumegând hotelul Splendid, aproape complet dărâmat, pe trotuare numai sticlă sfărâmată de la vitrinele magazinelor distruse de suflul bombelor. În spatele Ateneului devastat, mai fumega locul expoziţiei Comitetului de Patronaj. În sus pe Calea Victoriei, pe stânga şi pe dreapta, din loc în loc, clădiri dărâmate. Până în str. Frumoasă, mai toate geamurile făcute fărâme; călcam cu prudenţă şi ocoleam grămezile. Din str. Sf. Voievozi înspre Gara de Nord, bombardamentul făcuse îngrozitoare ravagii. Gara de Nord, Gara Basarab Mărfuri, Calea Griviţei grav lovite, povesteşte Academicianul Gheorghe Zane, citat de historia.ro.

Hotelul Splendid a fost demolat spre sfârșitul anilor ’40 şi, odată cu dispariţia clădirii, strada Știrbei Vodă este prelungită până la Calea Victoriei. După reconfigurarea zonei, piaţeta formată în fața Ateneului Român (Piața George Enescu, în prezent) pune în evidenţă Hotelul Athenee Palace, care odinioară făcea concurenţă Hotelului Splendid.

Pe o bucată a locului rămas după demolarea hotelului, în anii ’50, s-a contruit un bloc stalinist, parte a ansamblului „Piaţa Palatului R.P.R.”.

autor: Monica Cosac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *