stefan cel mare

Acum 514 ani murea în Cetatea Sucevei, în urma unei răni vechi, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Se sfârşea o domnie de 47 de ani, cea mai lungă domnie a unui conducător român în perioada medievală.

Vizionează alte materiale din seria 365 de eroi ai României aici

În vremea Măriei Sale Ştefan, Moldova a fost mai întinsă şi mai înfloritoare ca oricând până atunci. Cronicile vremii vorbesc despre Ştefan cel Mare ca despre un lider inteligent, un strateg desăvârşit, un diplomat strălucit dar, la nevoie, un militar genial.

Deşi a fost printre primii lideri europeni care a simţit nevoia unei armate permanente, întotdeauna aproape a luptat  cu puţini militari împotriva unor armate uriaşe. A înfrânt, rând pe rând, marile forţe militare ale Regatelor Ungariei şi Poloniei, s-a opus cu succes hoardelor tătare dar, mai ales, a căpătat respectul Imperiului Otoman, pe care l-a învins în câteva bătălii. A reuşit astfel să creeze o Moldova puternică, independentă, de care se vorbea cu admiraţie în marile cancelarii europene şi papale.

În perioadele de pace, a ridicat cetăţi la graniţa ţării, a judecat cu dreptate în interiorul ei şi i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru ceea ce a realizat. Se spune că după fiecare bătălie dintre cele peste 40 pe care le-a purtat, Ştefan cel Mare ridica o biserică. De la Domnia Sa au rămas încă minunate bijuterii precum bisericile mănăstirilor Voroneţ şi Putna.

La Putna se află şi mormântul lui Ştefan cel Mare, care avea să devină şi Sfânt la începutul anilor ‘90! Legenda spune că niciodată de la moartea Sa, candela de deasupra mormântului nu s-a stins.

Cum altfel să fie pentru un conducător despre care Nicolae Iorga spunea că „ Într-însul găsise poporul românesc cea mai deplină şi mai curată icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai, gospodar şi iubitor al lucrărilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale, care, se pare că vin pintr-însul de aiurea şi de mai sus”

ŞTEFAN CEL MARE 1457 – 1504

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *