Alexandru Lăpușneanu a fost cel care a reformat din temelii boierimea din Moldova.A reformat-o cu sabia! Ioan Neculce în Letopiseţul Ţării Moldovei scrie că “atunci când a purces la Înalta Poartă cu a doua domnie, l-au învăţat turcii să taie boierii, să îi slăbească. Şi pe cuvântul vizirului a tăiat atâta mulţime de boieri.” Reîmprospătarea boierimii, chiar dacă printr-un asemenea procedeu extrem, a fost benefic pentru sute de ani.

Vizionează alte materiale din seria 365 de eroi ai României aici

Lăpușneanu a ridicat pe scara socială familii care au dat viitori domnitori şi alţi mari bărbaţi de stat, precum familiile Racoviţa şi Sturză. Cruzimea lui Lăpușneanu a fost descrisă magistral de Costache Negruzzi. De la el, atribuite lui Lăpușneanu, au rămas două dintre cele mai cunoscute expresii din liter-atura română: “„De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu…” și „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu…”

Dincolo de cruzimea sa legendară, Alexandru Lăpușneanu era un diplomat extrem de abil. Atât de abil încât în prima domnie a fost pus cu sprijinul polonezilor, iar a doua oară a dobândit tronul cu ajutorul turcilor.

Nu a fost deloc un personaj sensibil. A intrat cu armata de două ori în Ţara Românească pentru a schimba domnitorul după poftă sa, a intrat în război şi cu Transilvania, tot de două ori. Pentru a primi domnia de la turci, a fost nevoit să accepte să dea foc tuturor cetăţilor Moldovei, astfel încât aceasta să nu se mai poată apăra în faţa năvălitorilor. Drept urmare, mută capitala Moldovei de la Suceava la Iaşi.

Lăpușneanu este şi ctitorul mănăstirii Slatina dar şi a bisericii mănăstirii de la Pângăraţi, o biserică unică în România, aşezată pe două niveluri. La Slatina este şi îngropat alături de soţia sa, una dintre fiicele lui Petru Rareş.
ALEXANDRU LĂPUȘNEANU 1552 – 1561 / 1564 – 1568

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *