VALTER MARACINEANU

In Razboiul de Independenta, in timpul luptelor pentru cucerirea redutei Grivita, a murit tanarul capitan Valter Maracineanu.

Se spune ca era iubit de catre militarii sai, carora le insuflase sentimentul de datorie fata de tara. A murit la doar 37 de ani in timp ce infingea in zidul redutei drapelul Batalionului 1 din Regimentul 8 infanterie de linie, pe care il comanda. Valter Maracineanu a fost inmormantat pe campul de lupta, insa romanii au dorit sa aiba un loc in care sa poata sa ii aprinda o lumanare.

Asa ca la manastirea Samurcăşeşti din Ciorogarla – Ilfov, s-a ridicat un cenotaf in memoria eroului de la Grivita – practic, un mormant gol cu o cruce pe care este trecut numele lui Valter Maracineanu. Numele acestuia trebuie legat de cel al lui Mauriciu Brociner, un tanar evreu care s-a inrolat voluntar in oastea romana.

Dupa moartea lui Maracineanu, sergentul Brociner, la randul sau ranit de catre turci, este cel care a preluat comanda Batalionului, sub comanda sa fiind cucerita reduta Grivita. Numele lui Brociner este legat de o premiera in Romania.

Este primul evreu care a devenit ofiter al Armatei Romaniei, fiind inaintat in gradul de sublocotenent prin ordin al Regelui Carol I. A fost unul dintre cei aproape 1000 de evrei care au primit dupa Razboiul de Independenta si cetatenie romana, drept pe care, pana atunci, evreii nu il aveau.

Dupa razboi, cariera sa militara si diplomatica avea sa continue. A ajuns pana la gradul de colonel, fiind numit consul al Romaniei la Frankfurt, apoi secretar al Reginei Elisabeta. Unii istorici considera ca Brociner, desi decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, Medalia „Virtutea Militară” clasa I și cu ordinul rusesc Ordinul „Sfântul Stanislav” cu spade, ar fi meritat sa fie inaintat la gradul de general, insa nu a primit acest grad tocmai din cauza originii sale.

In Romania se instalase deja dictatura lui Carol al II-lea si apoi regimul Ion Antonescu. Brociner a supravietuit si celui de-al doilea razboi mondial. A murit in 1946 si a fost inmormantat in Bucuresti.

VALTER MARACINEANU 1840 – 1877

MAURICIU BROCINER 1854 – 1946